Les escoles de Calella retarden almenys una setmana la seva obertura

2020-05-29T19:57:00+01:0029/05/2020|

  • Les escoles i instituts de la ciutat obriran el dia 8 de juny, quan es preveu que tota la comarca estigui ja en fase 2. Les famílies hauran de signar una declaració responsable sobre l’estat de salut de l’alumne.

Tot i que a partir del pròxim dilluns els centres educatius de Calella ja poden obrir, han preferit ser prudents i esperar una setmana més, fins al 8 de juny. Ho han decidit de forma conjunta amb el Serveis Territorials d’Educació, ubicats a Mataró, que han acordat que esperaran a que tota la comarca estigui en fase 2 per obrir les escoles i instituts. Ho hauran de fer amb unes mesures de seguretat especials i en grups reduïts. En tots els casos serà voluntari. De fet, la gran majoria de pares han decidit no portar encara als seus fills a les escoles.

Qui anirà a l’escola?

No hi aniran tots els cursos. Es prioritzarà l’atenció als més petits per motius de conciliació. Per això, caldrà que els pares signin un certificat autoresponsable conforme han de treballar i no es poden fer càrrec dels nens i nenes. A P-3 els grups seran de 8 alumnes, mentre que a P-4 i P-5 seran de 10.

De primer a sisè els grups poden ser de fins a 13 alumnes, però només els de 6è faran tutories per tal d’acompanyar als nens i nenes en el moment previ al canvi a l’institut. De 1r a 5è, els pares podran demanar tutories presencials amb cita prèvia.

A secundària els grups poden ser de fins a 15 persones. També es prioritzarà l’atenció als alumnes que acaben una etapa, com són 4t d’ESO i 2n de Batxillerat, especialment aquests últims que tenen la selectivitat del 7 al 10 de juliol. Per la resta de cursos es podrà demanar cita prèvia per fer tutories o activitats concretes.

Declaració responsable de salut

Als més grans se’ls demanarà que portin mascareta. Els professors si que l’hauran de portar de forma obligatòria. Els nens i nenes hauran de portar signada una declaració responsable de salut, és a dir, confirmant que no han patit cap símptoma compatible amb la COVID-19 durant els últims 14 dies i especificant si tenen alguna malaltia respiratòria, cardíaca, neuromuscular o encefalopaties, malalties que afecten el sistema immunitari o diabetis mal controlada.

Cada alumne haurà de tenir 4 metres quadrats. Els professors hauran de desinfectar constantment joguines o superfícies de contacte, com els interruptors. Hauran d’utilitzar material individual sempre que sigui possible.

Espais municipals per desdoblar les aules

Des de la regidoria d’Educació de l’Ajuntament estan buscant espais tant públics com privats per augmentar els espais per acollir a tots els alumnes de cara al pròxim curs. En declaracions a RCTV, Montserrat Mateu, regidora d’Educació, ha apuntat al Pavelló Municipal i a menjadors d’hotels per traslladar-hi als infants.

Decisió conjunta de les escoles de l’Alt Maresme

L’Alt Maresme o, com a mínim, els pobles que pertanyen a la regió sanitària de Girona, passaran el dilluns 1 de juny a la fase 2. És en aquest punt que des del Departament d’Educació obligaven a les escoles a obrir. Però els municipis del Baix Maresme, que s’inclouen en la regió sanitària de Barcelona, continuaran en la fase 1, almenys, fins al 8 de juny. Per això, les escoles i instituts de l’Alt Maresme han decidit, juntament amb els Serveis Territorials i Inspecció, esperar a que tota la comarca pugui obrir els centres.

Caldrà veure si les àrees metropolitanes i Barcelona, convertides en una única regió sanitària, reuneixen les condicions per passar de fase. Dependrà del número de nous positius i de la situació dels llits dels hospitals. També haurà d’estar avalat pel Ministeri de Sanitat.

Canvi en la teoria de transmissió de la COVID-19 entre els nens

La primera gran mesura que es va prendre a l’inici de la crisi sanitària va ser el tancament de les escoles. Els metges alertaven que els nens eren grans vectors, transmissors de la malaltia cap als avis, encara que ells no la patien amb les mateixes conseqüències. Es van aïllar als nens dels avis.

Ara, però, els pediatres diuen el contrari. Constaten que els nens s’infecten menys, evolucionen millor i no han estat l’origen de les cadenes de transmissió. De fet, creuen que podrien fer vida pràcticament normal. Aquest canvi coincideix amb el moment que s’ha anunciat la obertura de les escoles.

Tot i així, davant de qualsevol símptoma, els nens hauran de deixar d’anar a l’escola.

Comparteix el contingut!

Go to Top