Una nova ajuda econòmica disponible, l’ingrés mínim vital

2020-05-29T15:28:00+01:0029/05/2020|

  • Es tracta d’una pensió no contributiva que pretén reduir en un 80% la pobresa extrema a l’Estat. La quantitat que es pot cobrar va dels 462 euros als 1.015 euros mensuals.

El Consell de Ministres ha aprovat avui una de les promeses de la legislatura: l’ingrés mínim vital. Es tracta d’una pensió no contributiva que pagarà la Seguretat Social que té l’objectiu de combatre la pobresa extrema i l’exclusió social. De fet, es vol reduir en un 80% la pobresa extrema. Les pensions no contributives són aquelles destinades a les persones sense recursos que no han pogut cotitzar els anys suficients.

A partir del mes que ve, 100.000 famílies rebran aquest ingrés d’ofici. Es calcula que se’n podran beneficiar unes 850.000 famílies, el que representa uns 2,3 milions de persones. D’aquestes, uns 550.00 famílies es troben en la pobresa més extrema.

Qui pot demanar aquest ingrés?

Per demanar-la es basaran en la renda, és a dir, en els ingressos que entren a cada casa, i es dividiran pel nombre de persones que hi viuen però diferenciant entre adults i infants. Caldrà que els demandants estiguin buscant feina de forma activa i que tinguin entre 23 i 65 anys. En el cas que visquin sols, haurà de tenir com a mínim 21 anys i estar emancipat des de fa tres anys.

També es tindran en compte les propietats: si el pis d’una família està valorat en més de 100.000 euros no podrà accedir a aquest ingrés mínim encara que no tingui ingressos. També cal que les persones que viuen en el mateix domicili tinguin vincles familiars. És necessari portar un any vivint de forma legal a Espanya, pel que queden exclosos els immigrants en situació irregular.

Quina quantitat es pot cobrar?

Els ingressos aniran dels 462 euros als 1.015 euros mensuals en 12 pagues. Es tindrà en compte la renda, el número de persones a la llar i si hi ha un cas de violència masclista. Per exemple, un adult sol cobrarà 462 euros; una família monoparental amb un fill cobrarà 600 euros; dos adults i dos fills percebran 877 euros.

El Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions també ha anunciat un “incentiu” per les famílies on un o totes les persones estiguin treballant.

És compatible amb altres ajudes?

Sí, es pot rebre l’ingrés mínim vital i, alhora, la renda garantida de ciutadania que dona la Generalitat de Catalunya. Aquesta renda va dels 664 euros per a un sol membre fins als 1.028 per més de 5 persones.

De fet, la Generalitat ha reclamat al Govern espanyol assumir la gestió de l’ingrés mínim vital, però per ara l’executiu central no s’ho planteja.

Aquest prestació, que arriba en plena desescalada però que està previst que sigui permanent, tindrà un cost pel Govern espanyol d’uns 3.000 milions d’euros anuals. Era la gran mesura social de l’actual Govern, que s’ha vist obligat a avançar per pal·liar els efectes econòmics de la COVID-19.

Comparteix el contingut!

Go to Top