Els veïns de Can Carreres temen els incendis forestals

  • Demanen més atenció als Ajuntament de Calella i Pineda. Se senten abandonats i temen els incendis forestals, tenint en compte que estan rodejats de boscos. També reclamen ajuda per la lluita contra la plaga de l’eruga peluda, que els hi entra a casa.

Des de sempre, els veïns de la urbanització de Can Carreres s’han sentit abandonats per part de les administracions locals de Calella i Pineda. Ara, tornen a demanar ajuda als consistoris. El motiu? La plaga de l’eruga peluda que agreuja el ja elevat risc d’incendi forestal que es preveu per aquesta campanya d’estiu. I és que la quantitat d’erugues que hi ha pels boscos han acabat amb les alzines sureres, deixant morts als arbres. Això fa que sigui molt més difícil controlar un possible incendi.

Erugues per les parets, pel terra, per damunt dels cotxes i fins i tot a l’interior dels domicilis. Aquesta és la situació desesperant dels veïns durant aquest darrer mes. Cada dia es passen hores i hores netejant i eliminant erugues. I ho fan amb tot allò que troben: amb aigua i sabó, salfumant, cubells d’aigua… Un cop netejat, al cap de pocs minuts, torna a estar ple d’aquests insectes de l’alzina surera. 

A la nostra zona, els ous desclosen a partir d’inicis de maig, d’una forma esglaonada, per la qual cosa poden conviure erugues en diferents estats de desenvolupament. Les erugues dels primers estats, penjades de fils sedosos, poden ser desplaçades pel vent a grans distàncies, la qual cosa pot significar una extensió dels danys a zones allunyades del focus inicial.

Les erugues triguen uns 2 mesos a completar el seu desenvolupament. La crisalidació té lloc sobre el tronc o les branques dels arbres atacats. Al cap d’unes tres setmanes, surten les papallones, normalment de finals de juliol a setembre. Enguany tornarem a tenir la plaga de papallones que vam tenir l’any passat a principis de l’estiu.

Tot i que no son perilloses per a les persones, si que ocasionen moltes molèsties i incrementen notablement el risc d’incendi forestal, ja que defolien les alzines i altres plantes, cosa que les debilita i les fa susceptibles a incendis.

Els boscos de la zona tenen una afectació d’entre el 70 i el 85%, i els veïns de Can Carreres s’han mostrat molt preocupats. De fet, alguns veïns han dit que, tot i que la normativa ho prohibeix, tallaran els arbres secs de prop de les seves cases per evitar més afectacions en cas d’incendi forestal. 

Els mateixos Bombers de la Generalitat i els membres de l’ADF Alt Maresme s’han mostrat sorpresos per la quantitat d’erugues que hi ha, i també es mostren preocupats per l’elevat risc d’incendi que comporta i per la perillositat a causa de l’aproximació a les cases.

La fumigació de principis de maig podria haver accelerat l’arribada de la plaga a prop de les cases

Els veïns asseguren que des que es va fer la fumigació al Montnegre, el 9 de maig, precisament contra la plaga de l’eruga peluda a , s’ha incrementat la presència d’aquests insectes a prop dels domicilis. Diuen que només van fumigar una part, i que s’haurien desplaçat cap a la zona poblada.

Se senten “abandonats” per part dels Ajuntaments de Pineda i Calella

Els veïns han denunciat a CALELLA COMUNICACIÓ que se senten abandonats per les dues administracions locals. Diuen que no se’ls netegen els carrers, que en molts casos, no buiden els contenidors de les escombraries i que molts carrers tenen uns condicions lamentables, a causa dels sots que hi ha. De fet, passar-hi en cotxe es fa difícil.

El 80% de Can Carreres pertany a Pineda de Mar, i només el 20%, a Calella.

Diuen que s’han queixat als consistoris, però que no se’ls fa cas i que els que ho pateixen diàriament, són ells. 

2020-06-02T13:33:19+01:00 02/06/2020 | 10:20|Categories: Noticies|
X