Djibril Sabaly (USSEC): “A Calella tenim un problema de convivència”

2020-06-10T20:06:47+01:0010/06/2020|

  • El secretari de l’Associació Moussa Molo i coordinador de la USSEC afirma que racisme n’hi ha a tot arreu, també a casa nostra. Posa com a exemple el cas de l’home que va ser expulsat del local on acumulava andròmines i que ara dorm al carrer, queixant-se que ningú s’ha preocupat per ell durant el confinament.

En Djibril Sabaly va arribar a Catalunya amb 18 anys procedent del Senegal. Ara en té 56. “Suficients anys per pensar com un català”, afirma. No es va conformar en integrar-se en la societat, sinó que ha anat un pas més enllà implicant-se en la vida política de Calella i formant part de diverses entitats. “No és només integrar-se, el més important és associar-se” considera en Djibril, que ostenta el càrrec de secretari –en funcions després d’haver esgotat el mandat i a l’espera d’una renovació de la junta– de l’Associació Moussa Molo i de coordinador i responsable d’institucions a la USSEC, la Unió Senegalesa per la Solidaritat i el Desenvolupament Ciutadà.

Integrats ho estem tots: estem treballant a Catalunya, tenim aquí les nostres famílies, alguns parlem en català, els nens van a l’escola, paguem impostos, alguns també estem implicats en el món polític, com jo. Però el que hem de fer és associar-nos. Hem d’estimar aquest país, hem de participar a tots els actes socials i polítics del país” declara. I ha trobat una bona manera de fer-ho: ajudant a la gent gran a l’estiu.

Tots aquests anys d’activisme a favor de la comunitat negra a la nostra ciutat li atorguen prou autoritat per parlar sobre els casos de racisme que coneix i que, fins i tot, ha patit en primera persona. “La meva lluita a Calella és, primer, defensar els interessos del municipi, que són interessos de tots. Defensar la comunitat negra a Calella. Treballar pel futur dels nostres fills, perquè vull que tinguin el mateix respecte que els vostres fills, no hi ha d’haver diferència entre ells.”

En Djibril Sabaly és activista pels drets de les persones negres a Calella.

La mort d’un ciutadà afroamericà, George Floyd, a mans d’un policia blanc a Estats Units ha aixecat una onada de protestes antiracistes arreu del món. “A Estats Units hi ha un racisme brutal, perquè allà maten de forma brutal, aquí el racisme és diplomàtic i et maten de mica en mica” comenta en Djibril, referint-se a les diferències entre el continent americà i l’europeu.

Hi ha casos de racisme a tot arreu i la nostra ciutat no és una excepció. “A Calella tenim un problema de convivència” declara categòricament en Djibril mentre denuncia el cas d’en Samba. Pel nom, potser no el recordareu. Però segur que us ve a la memòria el local ple d’andròmines a peu de la N-II que va desallotjar i tapiar l’Ajuntament. En Samba és la persona que hi acumulava trastos.

Aquí tenim un home gambià que es diu Samba, que té un problema mental i que està dormint al costat del pavelló. Fa anys acumulava coses en un local, era un perill, i tot el poble va denunciar. Ara està dormint en un lloc que no li desitjo a ningú. No té res. Va passar el confinament i ningú del municipi ha pensat en ell. Ningú li ha ofert una mascareta. Quan era l’interès del poble tothom va reaccionar, però per la vida d’un ésser humà com ell no li interessa a ningú” afirma en Djibril, que va treballar amb en Samba fa uns anys. Encara va a parlar amb ell sovint i li porta el que pot, menjar o mascaretes. En Samba, però, no vol l’ajuda de ningú.

“El menjar, la llar i la feina”

Aquests són els principals obstacles amb els quals es troben les persones negres quan emigren. Pel que fa a la llar, coneix un cas molt proper a ell. Un company seu va anar a una agència immobiliària de la ciutat per llogar un pis. Sense èxit. Des de la immobiliària li van dir que el propietari del pis que volia no acceptava a persones negres. Un cas flagrant de racisme.

En el mercat laboral hi ha un problema més de fons. “Des de la crisi del 2008, per trobar una feina has de conèixer a un català o un castellà que tingui relacions empresarials. Un ‘enchufe’, com diuen en castellà”, exposa en Djibril. Per això, han iniciat un projecte que pretén donar feina a la comunitat negra. L’està tirant endavant la USSEC i consisteix en l’autoabastiment a través del conreu d’horts. Porten 4 anys plantejant aquesta idea i ja tenen preparats els camps a Pineda. “Des de la USSEC volem fer una comunitat independent econòmicament. La única sortida és tornar a treballar la terra. Hem fet un pre-projecte que hem presentat a l’Ajuntament de Calella i la regidora Cindy Rando ens ha recomanat que portem el projecte al Consell Comarcal del Maresme, perquè és un projecte molt social i ells tenen més eines per ajudar. Volem fer una cooperativa per treballar la terra” explica Djibril Sabaly.

La USSEC està engegant un projecte d’autoabastiment a través del conreu d’horts per tal de donar feina a la comunitat negra de Calella.

Es tracta d’un pla transversal, que té en compte diversos aspectes. “El necessitem per tenir una economia sostenible, per tenir un lloc on ens puguem trobar amb totes les famílies i que hi hagi un apropament entre la comunitat negra i a través del camp podem contractar a tota la gent negra que hi ha a Calella i que no troba feina. També podem muntar un restaurant i vendre els productes que conreem al mercat dels dissabtes de Calella”. Com en tants altres àmbits, el confinament ha aturat també aquest projecte. En Djibril té l’esperança de poder reprendre’l aviat i fer realitat una idea que porta molt de temps gestant-se.

Comparteix el contingut!

Go to Top