Moments de canvi: com anar del turisme de sol i platja al de sol i dades

2020-06-27T17:02:51+01:0027/06/2020|

  • Bon moment per replantejar el tipus de turisme que ve a les nostres costes. Calella intenta sortir del turisme de borratxera i anar a cap a un turisme més familiar, alguna cosa s’ha fet però no amb l’èxit esperat. També s’ha desmarcat com a turisme esportiu, tot i que la competència és ferotge. Pot Calella ser un bon lloc per a teletreballadors? Què ens faria falta? Què necessiten?

Aquesta temporada estiuenca és estranya, buida i ha començat depriment. Els esforços de les administracions per obrir les fronteres al més aviat millor han permès que comencin a entrar les primeres reserves hoteleres. S’intenta motivar el turisme interior però no és fàcil. De les crisis se’n pot sortir reforçat. Analitzem quins són els punts forts d’aquesta crisi i els centrem a Calella i en el seu principal motor, el turisme.

Nova tendència: El teletreball

Si d’alguna cosa ha servit aquesta crisi sanitària del coronavirus, és la posada en marxa del teletreball en moltes empreses que anteriorment no s’ho havien plantejat. Sembla que el teletreball -alguns encara teletreballen- ha vingut per quedar-se. Els que fan feina des de casa només necessiten estar connectats a la seva oficina a través d’internet, amb un ordinador i un telèfon mòbil; no els fa falta res més. Per tant, només necessiten dades -o sigui bits- per portar a terme la tasca pel qual estan contractats. Les reunions es fan amb videoconferència i fitxen amb l’ordinador.

  • Un 91% dels teletreballadors celebra no perdre el temps havent-se de desplaçar i el 79% destaca l’estalvi en transport i menjar, un 45% considera que són més productius. Són els resultats d’una enquesta feta a l’Estat Espanyol per la consulta International Data Corporation.

Les empreses han adequat a marxa ràpida els seus servidors perquè els seus treballadors poguessin accedir-hi remotament i les xarxes de telecomunicacions s’han redimensionat per poder permetre milers de videoconferències simultàniament. Pràcticament ningú s’ha queixat durant tot aquest temps de teletreball forçat que la tecnologia no funcioni. Per tant, sembla que estem preparats.

L’Estat espanyol vol regular el teletreball per assegurar un tracte per igual entre els treballadors presencials i els que no; a més, serà voluntari. També per establir els temps màxims de treball i els mínims de descans. La Llei de Treball a Distància -així s’anomenarà- està en fase d’avantprojecte, aviat serà debatuda al Congrés i al Senat. També establirà que els costos del treball a distància seran a càrrec de l’empresa entre altres consideracions.

Practicants de sol i dades

Algunes destinacions ja fa temps que treballen sota el títol “Sol i dades”. Les Illes Balears, destí turístic de sol i platja per excel·lència, ja ho treballa des de 2016. Enguany s’hi ha afegit la costa alacantina.

  • Els països amb més interessos amb la pràctica del teletreball després de la crisi del coronavirus són Alemanya, els Països Baixos, Suècia i Noruega. Això va en augment a mesura que es va teletreballant.

Aquesta nova tendència turística permetria estirar la temporada turística més enllà de l’estiu si es motiven atractius a la nostra zona més enllà de la platja. El teletreball de sol i dades permetria obrir una nova finestra de negoci i la generació de riquesa i treball. I poder sortir del turisme de borratxera que encara considera Calella com a destí preferit.

Les estances dels turistes de sol i dades s’estiren més enllà d’unes vacances. A més, el turisme de sol i dades té un poder adquisitiu més aviat alt. Altres destinacions amb experiència expliquen que tenen practicants de sol i dades també fora de la temporada estiuenca -fins i tot a l’hivern-, ja que als seus països no tenen tantes hores de sol al dia com a casa nostra. Estem de sort.

La connectivitat, factor clau per la competitivitat

Per aconseguir atraure practicants de sol i dades, cal que hi hagi bona connectivitat a internet, als hotels, als carrers, a les places, als bars i a les platges. La xarxa Wifi de Calella, present a la zona de platja funciona molt lenta. Per ser més competitius caldrà que funcioni més de pressa. Alguns hotels de la ciutat disposen de bona connexió a internet a les habitacions, d’altres no.

Calella ja té connexió a la xarxa de telefonia mòbil 4G amb els principals operadors. Però no estaria de més reclamar la implantació 5G al més ràpid possible tenint en compte que som zona costanera, turística i amb gran potencial.

Si som capaços de fer un canvi de xip, de no veure només els hotels com a estades dels turistes, sinó treballar més a fons el nou perfil de teletreballador de ben segur ens podrem avançar a municipis veïns com Santa Susanna que ja hi han posat l’ull.

Comparteix el contingut!

Go to Top