La llibreria Mastegamosques acull una exposició de haikus il·lustrats

  • Les autores de l’exposició són dues calellenques d’adopció: la professora Imma Zapata i la il·lustradora Gemma Sales.

Durant aquest mes de juliol, es pot visitar una exposició de haikus il·lustrats fets a la nostra ciutat. El haiku és un tipus de poesia d’origen japonès que consta de tres versos de 5, 7 i 5 síl·labes, tradicionalment relacionats amb la natura i les estacions de l’any. Actualment, però, hi ha un moviment més lliure que es pren llicències tant pel que fa al nombre de síl·labes com a la temàtica.

Els autors dels haikus són la professora Imma Zapata i el contacontes Perot, traspassat al setembre de l’any passat. La il·lustradora Gemma Sales ha donat forma a cada un dels haikus. Les dues, calellenques d’adopció, tenen una gran sintonia que es nota en el projecte que han portat a terme.

La idea de fer aquesta exposició parteix d’un punt molt diferent: una màquina expenedora de boles. La propietària de la llibreria, Míriam Sellés, explica que va voler que a dins de les boles, enlloc de les tradicionals llaminadures o joguines, hi haguessin poemes solidaris, que es podrien obtenir per cinc cèntims. La Imma li va oferir els seus haikus, que van captivar tant a la propietària que els va voler compartir a través d’internet durant el confinament, i ara ha anat un pas més enllà exposant-los a la llibreria.

Les il·lustracions són fetes a mà amb aquarel·les. Les originals són de petites dimensions, fetes amb els retalls de paper d’aquarel·les que tenia la Gemma per casa. Com que les va fer durant el confinament, no podia anar a comprar més paper. Estan juntament amb una còpia ampliada per ordinador i el haiku al qual fa referència. “Hi ha alguns que són més literals, però a d’altres vaig haver de captar l’essència del que ella havia volgut dir”, explica. La Gemma Sales ja havia exposat a la llibreria Mastegamosques, però és la primera vegada que il·lustra haikus.

L’exposició parteix de la unió d’un tipus de poesia d’origen japonès i les il·lustracions fetes amb aquarel·les.

De haikus, n’hi ha que tenen anys, d’altres tenen mesos. Segons la Imma, un haiku “capta l’instant. És captar l’etern present. Alguns els he fet a l’aula, per exemple un d’una estudiant que em va somriure i va continuar treballant”. El haiku al que es refereix diu: “Somriure franc eixampla el cor – res és tan trist com sembla”. També ensenya als seus alumnes com fer aquest tipus de poesia. “A classe, a literatura castellana, cada curs anàvem al Pati de l’Ós a fer haikus. És preciós veure com els alumnes més desavantatjats solen ser els millors, perquè el haiku demana molta espontaneïtat”, comenta. Ara s’està plantejant fer un taller de haikus.

Una clienta de la llibreria llegeix els haikus al seu fill petit. Diu que ja sap què són perquè li agrada la cultura japonesa, però que mai n’havia llegit. Al petit li han entusiasmat; dona les gràcies a les seves autores per haver-los fet.

2020-07-09T07:41:39+01:00 09/07/2020 | 07:41|Categories: Noticies|
X