La crisi sanitària deixa al descobert la bretxa digital escolar a Calella

2020-07-31T19:32:59+01:00 31/07/2020|

  • La necessitat de fer classes telemàtiques des de casa va posar sobre la taula un problema que no s’ha abordat tot i estar en plena era digital: la bretxa digital. Un problema que tenim a Calella i, en general, arreu de Catalunya.

D’un dia per l’altre, al mes de març, les escoles van haver de tancar i els alumnes van haver de quedar-se a casa. El temps passava i la situació no donava peu a que es poguessin tornar a obrir les escoles. Això les va obligar a adaptar-se i començar a fer classes telemàtiques gairebé individuals. Alguns alumnes no van tenir problemes, ja que els seus pares tenen ordinador a casa i el van poder utilitzar. D’altres, amb menys recursos, no tenien ordinadors ni tauletes amb les que poder seguir les classes i rebre els deures. La bretxa digital va quedar al descobert.

Des de les escoles es van deixar ordinadors als alumnes que no en tenien, i des de l’Ajuntament es va portar internet a 70 famílies que no en disposaven. Però, es va arribar a tots? O hi ha nens que porten des del mes de març sense cap tipus de seguiment educatiu?

L’Administració, des de la més local fins a l’autonòmica i l’estatal, han tingut temps des del moment que es va demostrar que existia aquest problema per buscar solucions de cara al curs vinent. Perquè tots els pronòstics apunten a una segona onada a la tardor. I això es traduirà en un nou confinament amb els mateixos problemes del primer. Queda un mes i mig per començar l’escola i no sembla que l’Administració s’estigui posant les piles. Cal una solució i no hi ha voluntat per trobar-la.

Diverses entitats, com la FaPaC (Federació de Pares i Mares d’Alumnes), el sindicat majoritari de l’ensenyament, USTEC-STEs, o el SEPC (Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans), han reclamat la implementació del Pla per la Digitalització Democràtica dels Centres Educatius que ha elaborat Xnet, la organització per l’internet i la informació lliures. Des de la FaPaC es queixen que és el Departament d’Educació qui el paralitza.

La partida de l’Ironman per a ordinadors

A nivell local, la CUP demana avançar-se als esdeveniments i comprar ordinadors per a tots els nens i nenes que ho necessitin. Lamenten que en l’últim Consell Escolar se’ls va comunicar que no hi havia diners per comprar ordinadors, per això, proposen destinar-hi la partida de 150.000 euros de l’Ironman, esdeveniment que creuen que no s’ha de fer per la situació d’emergència sanitària. “Sabem que al setembre començarem al 14 i el 16 podem estar tancats a casa. Les escoles s’estan adaptant, però hem de tenir en compte la bretxa digital. S’ha de treballar ja, no pot ser que al setembre tornem a estar igual. Solucionem-ho ja” demana la regidora de la CUP, Núria Freixas. Lamenta que “hi ha diners, però els fan servir per altres coses. Ara mateix tenen 150.000 euros congelats a l’espera de què pot passar i no es pot celebrar ara mateix un esdeveniment d’aquest tipus” .

La CUP s’emmiralla en Pineda de Mar, que va aportar ordinadors de les dependències municipals que no s’estaven utilitzant, així com de les escoles dels municipis, perquè els alumnes que no en tenien poguessin fer el tercer trimestre de manera virtual. De cara al pròxim curs, han obert una línia d’ajudes per subvencionar, fins a 375 euros, la compra d’ordinadors.

X