Els Mossos denuncien l’escola El Far

  • Les investigacions atribueixen el cas a una doble equivocació. Per un costat, de l’escola per presumpta negligència, i d'altra banda, de l’home que va endur-se la menor equivocada. El cas ha passat a mans de la justícia.

2020-10-29T22:58:15+01:00 29/10/2020|

La tarda d’ahir va mantenir a tota la ciutat pendent de si trobaven a l’Amèlia, una nena de quatre anys de l’Escola el Far, que no era a classe quan els pares la van anar a buscar. Es va organitzar un gran dispositiu format pels Mossos d’Esquadra i amb l’ajuda de Policies Locals de l’Alt Maresme, que finalment va acabar amb un final feliç: l’Amèlia va tornar amb els seus pares sana i estàlvia. Tot plegat va ser fruit d’una confusió: un home es va emportar a la menor per error pensant-se que era la seva filla, també de nom Amèlia.

La investigació està en marxa, però ha trascendit que els Mossos d’Esquadra han denunciat l’escola El Far per presumpta negligència. Van entregar una menor a un desconegut que no estava autoritzat segons els protocols establerts des de principis de curs amb la família. Per altra banda, el Departament d’Educació també ha obert una investigació a l’escola per determinar què és el que va passar.

L’home que es va endur la menor, també denunciat

Els Mossos també han denunciat l’home per sostracció de menors, però no per haver-se emportat a la nena equivocada, sinó perquè no tenia la custòdia de la seva filla -de nom també Amèlia- i només podia veure-la els dissabtes i els fets van passar en dimecres.

L’home, de 53 anys, feia gairebé dos anys que no veia a la seva filla. Pel que ha sabut CALELLA COMUNICACIÓ, tenia una mala relació amb la mare de la nena i no li deixava veure a la seva filla. Inicialment, tenia estipulats dos dies a la setmana -dimecres i dissabtes- per veure la nena, però el jutge del jutjat d’Arenys de Mar que portava la custòdia de la seva filla  va canviar recentment el règim de visites i li va rebaixar a un dia a la setmana, els dissabtes. Per tant, l’home va saltar-se el nou règim de visites dictat pel jutge. L’home, però, al·lega que no havia rebut la comunicació del canvi de règim de custòdia de la seva filla.

L’home, veí de Tordera, va anar primer a l’escola bressol El Carrilet, on anava la seva filla quan era més petita. Allà li van explicar que ja havia passat a l’escola d’infantil i primària i ell es va dirigir a l’escola del costat, El Far, sense saber ben bé a quina escola anava la seva filla.

Es va presentar al centre demanant per l’Amèlia -amb el cognom de la seva filla- de P3, i una professora substituta li va lliurar sense comprovar-ne l’autorització. Resulta, però, que la seva filla va a una altra escola de Calella.

L’escola hauria d’haver demanat el DNI a la persona que va venir a buscar la nena de P3. D’aquesta manera no hi hauria hagut la confusió. Els nens i nenes, a partir de tercer de primària -quan tenen 8 o 9 anys-  poden sortir sols dels centres educatius sempre que els pares ho hagin autoritzat expressament per escrit. Els menors de 8 anys sempre han d’anar acompanyats d’un adult autoritzat per la família. Altres escoles entreguen unes targetes als pares perquè la persona que vagi a recollir a l’alumne la mostri.

L’home que va endur-se l’Amèlia, la va confondre amb la seva filla ja que l’últim cop que va veure-la tenia un any i no va saber reconèixer que no era la seva filla. Se la va endur fins a Tordera, a casa seva, amb cotxe. En cap moment va pensar que s’hagués equivocat. La petita va estar jugant amb la filla gran de l’home.

L’alarma va activar-se quan el pare de l’Amèlia va anar a buscar a la seva filla a l’escola, es van endur un gran ensurt ja que no hi era. Un cop els pares van denunciar el segrest de la seva filla a la Policia Local de Calella, es va activar un dispositiu juntament amb Mossos d’Esquadra per trobar la nena. Van aconseguir saber la matrícula i el model de cotxe que l’havia anat a buscar i van començar a rastrejar-lo per les càmeres de seguretat de les carreteres dels pobles del voltant de Calella.

Al mateix temps, els Mossos van trucar al propietari del cotxe i li van comunicar que havia segrestat una nena. L’home no s’ho podia creure, estava convençut que era la seva filla i van acordar un lloc on trobar-se amb la policia. La Policia Local de Tordera va localitzar el cotxe amb la nena i l’home mentre els esperava.

Dues Amèlies a P3 a dues escoles calellenques, una d’elles El Far, a l’altra la va a buscar la seva mare normalment. No és un nom gaire corrent, de fet al Maresme només hi ha 3 nenes de 4 anys que s’ho diguin. Dues d’elles a Calella. Moltes casualitats van provocar una fatalitat. L’escola replantejarà els protocols per entregar els seus alumnes al finalitzar les classes.

Ara serà el jutge qui indicarà les diligències d’instrucció necessàries per tal de determinar les responsabilitats penals del cas.

X