“Discos dedicados”

2020-11-20T10:13:29+01:00 20/11/2020|

De petits i després d’adolescents, a les emissores de ràdio hi havia uns programes de difusió musical que anomenaven “Discos solicitados” o “Discos dedicados”, així en castellà, és clar… De fet era, i és, un programa tan radiofònic que encara avui dia, amb noms i formats diferents, estan presents diria jo a totes (o quasi totes) les emissores actuals… Poden ser programes nostàlgics, de sardanes, d’un tipus de música concreta… I val a dir que si el conductor/conductora del programa s’ho treballa una mica, són agradables d’escoltar… Bé, jo volia explicar que quan sortíem en colles de jovent, dedicàvem, de tant en tant, alguna cançó “triada” a algun /alguna component de l’altra colla… Eren missatges personals, però a través del vist i plau de la resta de companys/companyes… Les dedicatòries eren així com ara… “El próximo disco solicitado es “Adán y Eva” de Paul Anka, dedicado al joven (fulanito) o a la señorita (menganita) en el dia de su santo… de su onomástica… de su aniversario”… i el remitent (masculí o femení) solia firmar… “de quien ella (o él) ya sabe”… Anonimat total!…

Tot i que sempre hi havia algú que donava “pistes”, esperaves igualment la dedicatòria sabent o intuint la identitat del remitent… També n’hi havia de dedicats als que feien la comunió o es casaven o al “Día de la madre”… Qualsevol esdeveniment familiar era bo per engrescar-se a dedicar aquella cançó que despertaria algun sentiment a la persona a qui anava dirigida la dedicatòria… Jo recordo emissores d’aquella època com ara Ràdio Maresme de Mataró, Ràdio Joventut de Badalona, Ràdio Blanes… Crec que per contractar-ho hi havia representants d’aquestes emissores a cada població…
L’aparell de ràdio de la foto pertany, més o menys, a aquella època…

X