El jutjat només ordena una tercera part de les ordres de protecció a les víctimes de violència masclista

2020-11-25T13:32:07+01:0025/11/2020|

La CUP ha redactat un informe comparant les dades publicades pel Consell General del Poder Judicial sobre les ordres de protecció que es demanen i les que es resolen favorablement per cada partit judicial. En aquest informe, relata que el partit judicial d’Arenys de Mar -que inclou Calella- només adopta un 27,4% de les peticions d’ordres de protecció en casos de violència masclista en l’àmbit de la parella.

Segons les dades del Consell General del Poder Judicial, el nostre partit judicial és dels que resol menys favorablement les ordres de protecció en casos de violència masclista. Hi ha 431 partits judicials a tot l’Estat.

L’estudi, que s’ha fet amb les dades des de 2010 i fins a mitjans d’aquest any 2020, demostra que els jutjats d’Arenys de Mar estaven quasi cada any a la cua en ordres de protecció concedides comptabilitzant dades de tot l’Estat. De fet, durant aquest període s’han concedit menys d’una tercera part de les ordres de protecció demanades. En destaca en positiu, però, que l’any 2018 se’n van concedir la meitat.

El partit judicial d’Arenys de Mar inclou els municipis d’Arenys de Mar i de Munt, Calella, Canet de Mar, Fogars de la Selva, Malgrat de Mar, Palafolls, Pineda de Mar, Sant Iscle de Vallalta, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Pol de Mar, Santa Susanna i Tordera.

De l’anàlisi que en fa la CUP detalla que “el paper de la justícia al nostre partit judicial no és neutre ni és un simple aplicador de la legislació ” i “es nega el dret a la igualtat en l’aplicació de la llei i també el dret de les dones a eradicar la violència masclista”.

A més a més, analitzant les dades i veient que existeix una tendència similar any rere any i tenint en compte la disparitat de les dades entre partits judicials, s’evidencia que és el jutge qui imposa el seu criteri per determinar si les denunciants han de tenir o no aquesta llibertat que els empara segons la llei: “el criteri del jutge determina que les denunciants de violència masclista gaudeixin o no de les mesures de protecció oportunes”, diu la CUP. 

El partit denuncia que es demostra un clar patró als jutjats d’Arenys de Mar per no decretar ordres de protecció a les dones en situació de violència de gènere. Des de la CUP Calella, es proposarà al pròxim ple una moció per instar als jutjats d’Arenys “a revisar i modificar els criteris que es fan servir actualment per a decretar les ordres de protecció sol·licitades per diverses instàncies”. La CUP espera rebre el suport de la resta de forces polítiques.

Comparteix el contingut!

Go to Top