Canvi de rumb en les negociacions per Can Saula: l’edifici passarà a ser de titularitat municipal

Can Saula es troba al número 148 del carrer Església

  • El Govern inclou una pinacoteca en la negociació amb la Fundació Privada Germanes Saula Palomer, propietària de l’edifici. Manté la idea de posar-hi un centre cívic i la inversió de 450.000 euros per rehabilitar-lo però ara ja no serà un edifici cedit temporalment.

2020-12-09T20:41:59+01:0009/12/2020|

Replantejament d’última hora en el projecte de Can Saula. Enlloc d’una cessió a 30 anys, la Fundació Privada Germanes Saula Palomer donarà l’edifici senyorial del carrer Esglesia a la ciutat. Hi ha hagut un canvi en les negociacions pel qual l’edifici passarà a ser part del patrimoni de l’Ajuntament de forma permanent.

L’acord al que ha arribat el Govern municipal amb la Fundació és que es conservi i s’hi instal·li una “pinacoteca” que inclogui l’exposició particular de pintura de la Fundació; fins ara es parlava únicament d’aquesta exposició de pintura privada. La proposta de la pinacoteca no és nova, Esquerra Republicana de Calella ja apuntava que la seva intenció hagués estat fer-hi una pinacoteca d’artistes calellencs a un possible oferiment de l’edifici pel patrimoni municipal.

Exposició de pintura Humet Saula

Habilitar Can Saula per fer l’immoble més accessible i sostenible té un cost de 450.000 euros. L’Ajuntament ha demanat aquests diners a la Diputació de Barcelona a través del Programa General d’Inversions. La Diputació atorga subvencions per promoure la sostenibilitat social de les infraestructures i dels béns i equipaments públics. El que sí anirà íntegrament a càrrec de l’Ajuntament és el cost del manteniment de l’edifici, tot i que encara no s’ha especificat la quantitat.

Amb aquest canvi de rumb, el Govern s’acosta a la proposta dels republicans. Can Saula apareixerà, per tant, al pressupost del 2021. Caldrà veure quins suports té el Govern per aprovar aquesta inversió. La posició més propera és, en aquests moments, la d’ERC.

La Fundació Privada Germanes Saula Palomer té la finalitat de fomentar la cultura del nostre país mitjançant l’adjudicació de beques per estudis universitaris. Amb la mort de Lolín Saula, al setembre passat, la Fundació va quedar orfe.

Tot i així, el Govern continua mantenint que l’edifici serà un centre cívic. A la planta baixa i al jardí hi vol crear espais polivalents per allotjar diferents activitats. A les dues plantes superiors hi vol ubicar set aules per fer tallers, grups de conversa, fotografia o cuina.

Els diners que necessita l’Ajuntament són per adequar l’edifici; el problema, però, és que Can Saula és un immoble catalogat i protegit. Es tracta d’un edifici construït l’any 1927 inclòs al Catàleg del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Calella. Alguns dels seus elements estan protegits, com són la conformació volumètrica de la casa, les façanes, la posició dels sostres, els materials i els colors originals. 

En una nota de premsa, el govern especificava que l’edifici podria estar llest a finals d’estiu de l’any vinent. De totes maneres, en declaracions a RCTV, l’alcaldessa ha indicat que podria estar enllestit al novembre de 2021.

Comparteix el contingut!

Go to Top