Can Saula, edifici públic com a museu “Humet Saula” i centre cívic

  • L’Ajuntament està obligat a mantenir el museu “Humet Saula” durant 60 anys i ha de rehabilitar l’edifici en un termini no superior a 5 anys.

2020-12-22T17:29:01+01:0022/12/2020|

L’Ajuntament passarà a gestionar Can Saula, que anteriorment era de la Fundació Privada Germanes Saula Palomer. Es tracta de l’herència de Maria Dolors Saula Palomer, que va deixar escrit en el seu testament que l’edifici situat al carrer de l’Església número 148 o l’edifici situat al Carrer Sant Pere número 59 havia de convertir-se en un museu amb el nom de “Museu Humet Saula” i s’hi exposaran els quadres de la seva família. La resta de l’equipament es destinarà a un centre cívic, que s’anomenarà Germanes Saula Palomer.

Maria Dolors Saula Palomer, coneguda popularment com Lolín, va deixar escrit en el seu testament que cedia un immoble que havia estat de la seva propietat per ser utilitzat com a museu per la ciutat, on s’exposessin els seus quadres.

Avui es formalitzarà el conveni pel qual l’Ajuntament assumeixi la propietat de l’edifici després del vist-i-plau del ple, que ho va aprovar amb els vots a favor de Junts per Calella, PSC, Calella en Comú i Ciutadans (la CUP i ERC no van participar en la votació). Serà una “donació pura i simple”. L’Ajuntament ha de conservar l’edifici, rehabilitant-lo i mantenint-lo. 

Al conveni hi consten diverses causes que suposarien la revocació de la donació. Si l’Ajuntament no assumeix les despeses corresponents i no ubica una sala d’exposicions en un termini de 5 anys, cauria l’acord i tornaria a titularitat de la Fundació. A més, l’Ajuntament ha de mantenir els usos previstos durant un termini mínim de 60 anys.

El ple va aprovar el conveni per assumir-ne la propietat de l’edifici tot i que la CUP i ERC consideren que s’està corrent massa amb totes les decisions que s’estan portant a terme sobre l’adquisició, destí i projecte de l’edifici. El projecte d’accessibilitat inclou un ascensor al cel obert que doni al replà de tots els pisos, una modificació substancial de la planta baixa i set aules a les plantes superiors. En total, són 395 metres quadrats. La rehabilitació té un cost de 450.000 euros. El Govern Municipal ha adjudicat la redacció del projecte de rehabilitació de l’edifici abans de tenir-ne l’aprovació plenària.

L’entitat calellenca, Amics del Patrimoni, no acaba de veure com encaixa un centre cívic en aquest edifici. L’habitatge està catalogat, forma part del patrimoni de Calella, és d’estil academicista i línies austeres. Es va construir l’any 1927.

El museu “Humet Saula” haurà d’estar ubicat a la planta baixa i en les plantes superiors hi hauria d’haver un centre cívic. Segons el conveni, serà la Fundació la que cedirà l’obra pictòrica de la seva propietat per abastir la sala d’exposicions. La col•lecció familiar compta amb més de 500 peces. S’establirà una comissió periòdica per “avaluar els cicles de les exposicions, les seves temàtiques i la seva renovació”. Les obres seran cedides a títol de dipòsit i l’Ajuntament haurà de disposar d’una assegurança per possibles danys.

Comparteix el contingut!

Go to Top