Noves instruccions a les escoles sobre la ventilació a les aules

  • Cada hora cal ventilar les aules durant uns 15 minuts
  • Cada hora cal obrir les finestres entre 10 i 15 minuts. Davant l’augment del fred, perquè la temperatura sigui adequada, cal escalfar les classes durant una hora abans que arribin els alumnes.

2021-01-13T16:41:19+01:00 13/01/2021|

Educació ha donat noves indicacions a les escoles sobre com ventilar les aules en aquests moments de fred. L’objectiu és “equilibrar el confort tècnic amb la ventilació necessària” a les aules. Es preveia una tornada a l’escola freda, ja que confluïen la necessitat de ventilació, els dies de baixes temperatures i les tres setmanes de vacances en les que la calefacció ha estat apagada.

Per tal que les classes tinguin una temperatura adequada quan arribin els alumnes, cal escalfar-les com a mínim durant una hora amb les finestres tancades. Al final de la jornada, cal obrir totes les portes i finestres almenys 30 minuts.

Durant l’activitat lectiva també cal obrir les finestres entre 10 i 15 minuts cada hora. Educació apunta que “és més eficaç obrir de manera parcial diverses finestres que obrir al màxim una sola finestra”. La ventilació ha de ser creuada, és a dir, que hi hagi corrent.

Educació recomana fer ventilacions de 10 minuts durant els descansos i quan l’aula estigui buida. Un cop passat aquest temps, dona indicacions de tancar i escalfar l’espai a l’espera dels alumnes.

En el cas de les llars d’infants, la proposta del departament és ventilar l’aula durant 5 minuts cada 30 minuts d’activitat.

Pel que fa a l’educació física, recomanen fer esport a l’aire lliure, ja que la taxa de respiració és més gran i el risc de contagi és més elevat. Quan no sigui possible, per exemple, quan plogui, cal que el gimnàs estigui permanentment ventilat amb totes les portes i finestres obertes.

Els lavabos també han de tenir sempre les finestres obertes o, si tenen extracció forçada d’aire, que sigui ininterrompuda mentre el centre estigui obert. La mateixa recomanació es fa pels menjadors, espais on hi ha més risc de contagi degut a que l’alumnat es treu la mascareta per menjar.

A les aules on es comprovi que no es pot garantir un bon equilibri entre la ventilació i la temperatura s’utilitzarà ventilació mecànica o purificadors d’aire, ha detallat el conseller d’Educació.

X