Activada l’alerta per episodi d’alta contaminació de partícules PM10

  • La Direcció General de Qualitat Ambiental de l’Aire i el Canvi Climàtic ha activat l’episodi ambiental per contaminació de PM10 a tot Catalunya.

2021-02-25T12:24:46+01:00 25/02/2021|

L’entrada de vent del sud ha portat pols sahariana que, sumat a l’anticicló i altes pressions atmosfèriques que tenim, ha fet que s’acumulin grans quantitats de partícules damunt nostre.

Tots aquests components han fet que s’activi la declaració d’episodi ambiental per contaminació de partícules PM10.

Les PM10 són partícules sòlides i líquides de substàncies orgàniques o inorgàniques molt petites, de diàmetre d’entre 2.5 i 10 µm, la mil·lèsima part d’un mil·límetre. PM és l’acrònim de “particulate matter” i el 10 indica la mida màxima de les partícules. Dintre d’aquestes mides trobem la pols, el sutge, el ciment, el pol·len i metalls com el níquel, el cadmi, l’arsènic i el plom.

Ahir, la mitjana diària dels nivells de PM10 va superar els 50 µg/m³ en 27 estacions de mesurament, de les quals 16 van superar els 80 µg/m³

Llindars de qualitat

  • Bona: inferior a 36 µg/m³
  • Regular: de 36 a 100 µg/m³
  • Pobra: superior a 100 µg/m³

Les dades dels contaminants a Catalunya es poden consultar en temps real aquí.

Les previsions indiquen que aquesta situació durarà dies. L’anticicló està ancorat damunt del Mediterrani i no permetrà que bufi vent i, a més, afavorirà un flux de vent del sud amb una alta càrrega de pols sahariana cap a casa nostra ben bé fins dissabte.

Durant uns mesos, la unitat mòbil de medi ambient del Departament de Territori i Sostenibilitat ha estat prenent dades sobre la contaminació atmosfèrica de Calella a l’aparcament d’autocars dels Apartaments Toyca. Aquesta informació l’analitzaran els alumnes de l’Escola Pia a través d’un dels projectes de l’itinerari Summem.

Situació perillosa per a la salut

Les partícules PM10 afecten a la nostra salut. De fet, com més fina és la partícula més perillosa és per a nosaltres perquè quan les inhalem poden arribar fins als bronquíols i alterar l’intercanvi gasós pulmonar. És més, poden provocar càncer de pulmó, fan augmentar les afeccions respiratòries, poden agreujar l’asma i poden incrementar la incidència sobre patologies cardiovasculars, amb un increment de la mortalitat. Pels més petits, s’ha comprovat que pot afectar al se desenvolupament pulmonar.

X