TURISME

L’Imserso, una oportunitat per reflotar una part de l’hostaleria calellenca

  • Els viatges de l'Imserso suposen una injecció econòmica de 650 milions d'euros a allotjaments arreu de l'Estat
  • La majoria dels potencials turistes de l’Imserso estaran vacunats en les properes setmanes. Les franges de més edat són les primeres a entrar en els plans de vacunació i això obre l’oportunitat de comptar amb uns clients que estarien immunitzats.

2021-04-10T17:40:45+01:00 10/04/2021|

En temes d’ocupació hotelera, aquest any va pel mateix camí que l’any passat, però la vacuna ofereix un bri d’esperança. I hi ha un col·lectiu que pot ser clau pels hotels: la gent gran. Els viatges de l’Imserso (Instituto de Mayores y Servicios Sociales) poden suposar una dosi d’energia per alguns hotels. Es tracta d’un col·lectiu pràcticament vacunat, per tant, poden viatjar amb seguretat.

El Govern espanyol ha anunciat que preveu reprendre el programa de l’Imserso al mes de setembre, per tal que la gent gran pugui començar a viatjar a l’octubre. Caldrà que liciti de nou el contracte, ja que el va rescindir l’any passat a causa de la pandèmia. El Govern es troba, en aquests moments, redactant el plec de clàusules. Normalment hi ha dos torns, el primer comença entre setembre i octubre i el segon, al febrer. Es tracta del programa de turisme de l’Imserso.

Tres hotels de Calella estaven adherits en aquest programa i tenen intenció de tornar-s’hi a presentar un cop tornin a engegar la maquinària perquè els més grans puguin viatjar. Són dos hotels de la cadena H-Top, el Calella Palace i l’Amaika, i el Santa Mònica. Els usuaris de podran escollir entre 7, 9 i 14 nits i s’allotjaran a pensió completa.

Aquests hotels tenen previst tornar-se a presentar per acollir clients de l’Imserso un cop s’obri de nou. El Calella Palace i l’Amaika s’hi apuntarien al primer torn, el que començaria a la tardor si el calendari es compleix, i el Santa Mònica s’esperarà fins al febrer.

També hi ha un altre programa de l’Imserso que beneficia la nostra ciutat: el de termalisme. És a dir, aquell que es basa en excursions a centres termals com balnearis. Aquest, però, no té data de tornada. No seria, com a mínim, fins el 2022. L’Hotel Volga de Calella compta amb acords de col·laboració amb el balneari de Caldes d’Estrac i el Titus d’Arenys de Mar, els dos únics centres de la província de Barcelona que hi participen a banda dels balnearis de Caldes de Montbui. El Govern espanyol encara no ha posat data a la tornada i, per tant, els hotelers i els balnearis no han reprès converses.

L’any 2020 va ser nefast, però del 2021 ja han passat més de tres mesos i tant la situació epidemiològica com el ritme de vacunació no fa que el sector es mostri optimista. En un any que es preveu de mínims pel turisme, l’Imserso pot donar un impuls, encara que sigui en la recta final.

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va assegurar que al mes d’agost estaria el 70% de la població vacunada, almenys amb una primera dosi. Això ho va afirmar just abans que Sanitat limités la vacuna AstraZeneca -la més barata i la que tenia un contracte de subministrament més gran- només a la franja d’edat de 60 a 69 anys.

El sector turístic suposava el 12% del PIB espanyol abans de la crisi sanitària i necessita una empenta. Si l’Imserso ha contribuït en temporada baixa al manteniment de l’ocupació i de l’activitat, més necessari és ara en temps de crisi total. En un any normal, al voltant d’un milió de persones participen d’aquests viatges socials. El sector de les agències i els allotjaments demanen al Govern que comenci a treballar “ja” en aquesta línia.

L’Imserso suposarà una injecció econòmica de més de 650 milions d’euros, en que l’Estat financia 133 milions d’euros, la resta els usuaris. Normalment, de les licitacions en surten adjudicatàries les empreses Mundisénior (península) i Mundiplan (Balears i Canàries).

X