Calella deixarà d’ingressar 224.000 euros d’IBI amb la fi de la concessió de l’autopista

  • El 31 d’agost s’esgotarà la concessió de l’autopista del Maresme i s’aixecaran els peatges. Els municipis del Maresme deixaran de cobrar 2,9 milions d’euros d’IBI i en el conjunt de Catalunya, la quantitat ascendeix a 14,4 milions d’euros.

2021-04-15T11:38:15+01:0015/04/2021|

Les arques municipals es veuran afectades a partir del pròxim 1 de setembre per la fi de la concessió de l’autopista C-32. Cada any, l’Ajuntament de Calella ingressa 224.000 euros en concepte d’IBI pel pas de l’autopista per la ciutat. Un cop s’alliberi, deixarà de percebre aquesta quantitat. Representa un 2,74% de l’IBI total recaptat per l’Ajuntament, el que serien 11,6 euros per habitant.

En total, el Maresme deixarà de cobrar 2,9 milions d’euros d’IBI un cop expiri la concessió de la C-32, d’acord amb les quantitats que Abertis va pagar el 2020, segons l’ACN. Els municipis més afectats són Mataró (377.000 euros), Arenys de Mar (368.000), Palafolls (277.000), Sant Pol de Mar (276.000) i Calella (224.000).

Pels municipis amb pressupostos més ajustats, aquesta davallada d’ingressos pot suposar un “daltabaix econòmic”, com per exemple per Arenys de Mar i Palafolls, que alerten que poden haver de retallar serveis o inversions.

La fi de la concessió de l’autopista portarà l’aixecament dels peatges i el pas de la titularitat, gestió i manteniment de la carretera a la Generalitat de Catalunya. L’impacte de deixar de cobrar l’IBI de l’autopista es deu a que l’Administració, ja sigui l’Estat, les comunitats autònomes o els ajuntaments, està exempta de pagar l’IBI per béns d’aprofitament públic i gratuït, com són les carreteres. Això es recull a l’article 64 de la Llei 39/1988, reguladora de les Hisendes Locals. En canvi, les empreses, com Abertis o Acesa, sí estaven obligades a pagar l’IBI als ajuntaments.

Al pont que dona accés i sortida de l’autopista de Calella hi ha penjada una pancarta on es pot llegir que “Abertis fa l’agost i enterra als treballadors”. Uns 400 empleats poden ser acomiadats després de l’aixecament dels peatges. La polèmica rau en la indemnització que han de cobrar aquests treballadors un cop siguin acomiadats a partir del mes de setembre, ja que Abertis ha fet distincions entre els seus empleats.

A més de la C-32, el 31 d’agost també expirarà la concessió de l’AP-7, l’AP-2 i la C-33. Pels municipis catalans per on passen aquestes autopistes, suposarà deixar de cobrar uns 14,4 milions d’euros d’IBI.

Malgrat el peatge quedi sense efectes, la Generalitat aposta per crear una vinyeta, és a dir, una quota anual pels conductors per utilitzar les vies ràpides.

Comparteix el contingut!

Go to Top