La decepció dels pressupostos municipals 2021

2021-04-22T16:24:24+01:0022/04/2021|

#lectoropinaCalellaCOM: Lluís Matas i Vives

El més passat vàrem “teleasistir” al Ple de pressupostos de l’Ajuntament de Calella. QUINA DECEPCIÓ. Tot l’any esperant a conèixer l’impacte de la pandèmia a nivell de l’administració local i la resposta politico-econòmica que hi donava l’equip de govern.

Hola, que hi ha algú?… Sense resposta. Uns pressupostos calcats als de l’any anterior, que es podrien aprovar al mes de desembre i s’aproven al març?

De fet, Calella té un pressupost municipal “TARIFA PLANA”, fa deu anys que pràcticament no varien, estan estancats com la ciutat. A més, la inversió per habitant és de les més baixes de Catalunya:

  • Calella 1.148 euros/habitant.
  • Mitjana provincial 1.461 euros/habitant.
  • Mitjana catalana 1.689 euros/habitant.

Les dades corresponen al 2020, i són del portal de transparència de la Generalitat de Catalunya.

A més, molts pobles han fet un esforç al 2021 per la pandèmia. Calella ha augmentat uns 100.000 euros per serveis socials, un percentatge mínim sobre el total del pressupost (22 milions d’euros). Manca de recursos i d’empatia amb la gent que ho està passant malament.

L’Ajuntament de Pineda s’ha dotat de 6,5 milions d’euros de coixí anti-covid (Pla de recuperació). A Calella tenim un pressupost neoliberal, ajustat (“recursos escadussers” va dir l’alcaldessa a RCTV), però disposa d’un bon romanent i de capacitat d’endeutament.

Endeutar-se, pujar impostos no és del gust dels neoliberals (PDECAT) i el PSC de Calella calla i atorga, C’s els hi riu les gràcies, de fet Ciudadanos es declara obertament liberal.

Si no hi ha despesa, no es poden oferir serveis de neteja, jardineria o seguretat ciutadana. El poble “està deixat”, ha dit ERC.

L’oposició (ERC, COMUNS i CUP) hi voten en contra, sense aixecar massa la veu. Els plens telemàtics maten el debat, precs i preguntes dels veïns a l’aigüera, via instància, ja et contestarem …

I el futur de la Ciutat? Mireu, que el pressupost sigui ajustat és un avantatge per futurs consistoris, trobaran les finances endreçades.

Ai las! Finances endreçades i el poble deixat. Ho trobaran tot per fer. S’hauran de gastar els calers que trobin o no… per posar el poble al dia. De fet, amb aquests pressupostos no es poden fer polítiques de dretes ni d’esquerres, senzillament no es poden fer polítiques. La majoria dels pressupostos participatius i de les mocions aprovades a l’oposició s’obvien per l’equip de govern i no s’apliquen mai.

Si l’equip de govern detecta alguna necessitat no coberta per causa de la Covid, si us plau, que plantegi una modificació puntual del pressupost, ni que sigui recorrent al crèdit o al romanent. Mai estarà més justificat que ara mateix.

Algú em va preguntar si em presentaré a les eleccions municipals. M’ho estic pensant. Si d’aquí a 10 anys tenim el poble endreçat i el banc ple de diners, m’hi presentaré. Mentrestant, m’ho miraré des de fora i escriuré articles com aquest.

Comparteix el contingut!

Go to Top