Les excavacions al jaciment del Roser destapen un centre residencial i unes termes

  • La història de Calella a través de les restes romanes del Roser

  • La inversió de 300 mil euros d’ALDI ha permès descobrir el detall del que hi havia sota l’aparcament de l’Hospital 2

El centre residencial està situat al centre de la foto, a la part inferior, d'un color més fosc, hi havia les termes

  • La residència d’un productor d’àmfores és el que amagava l’aparcament de l’Hospital 2. S’han trobat pintures de l’època i esperen localitzar també mosaics. No s’arribarà a veure en la seva totalitat, ja que es creu que podria tenir una extensió de més de 2.000 metres quadrats.

2021-05-02T10:43:47+01:0002/05/2021|

Dia a dia, el grup d’arqueòlegs que fan les prospeccions al jaciment del Roser van fent nous descobriments. Amb cada detall, coneixem més història de Calella. Aquestes restes es corresponen a un centre residencial, fins i tot han localitzat pintures de l’època i esperen trobar també mosaics. El que encara no han detectat és l’atri, el pati interior que feia de centre de la casa romana, al voltant del qual s’obrien les diferents cambres. Creuen que està sota els pisos de Sant Quirze o bé sota la N-II.

La casa pertanyia a un productor d’àmfores, que tenia el centre de producció ben a prop. També hi havia un espai vitivinícola, un lloc o centre de producció i explotació agrícola de premsa de vi. Segons l’arqueòleg Albert Martín, autor d’un treball sobre el centre terrissaire del Mujal, el tipus d’àmfores que feien s’anomenen Tarraconense 1, que eren les que utilitzaven per emmagatzemar el vi, Pascual 1 i Dressel 3. Explica que les primeres dades sobre les restes arqueològiques daten del 1947, quan durant els treballs de modificació del traçat de la carretera N-II, es van malmetre estructures d’època romana -possiblement part de l’Atri-. Al 1957 van aparèixer àmfores de producció local a la zona dels Apartaments Toyca. Se sap que sota d’aquest grup d’edificis hi hauria el forn.

La fabricació de les àmfores deuria sortir del centre de producció per dues vies, per un costat per terra a través de la Via de la Costa fins a Iluro (Mataró) o Blandae (Blanes) passant per Can Roig (Pineda) i el Morè (Sant Pol). També per mar en un petit port que deuria estar situat entre els carrers Església i Jovara actuals. La Gallia, en la seva ruta de l’Aude-Garona o del Roine, sembla ser l’àmbit de distribució preferencial.

A més a més, al costat de la casa, i a un nivell una mica més baix, s’hi estan trobant el que eren les termes. Uns banys públics d’aigua calenta que servien per higienitzar-se i també com a gimnàs o zona lúdica. Els banys estaven entre la zona residencial i els forns de producció d’àmfores. L’aigua calenta deuria sortir fent passar aigua per l’escalfor que produïen els forns.

Al llarg dels anys, diversos arqueòlegs han fet intervencions a la zona. Els experts creuen que podria tenir una extensió de més de 2.000 metres quadrats i que podria ser dels més importants de tota la Península Ibèrica. De fet, fins i tot s’han sorprès del bon estat de conservació de les restes. Fins ara només tenien plànols fets amb sondes.

El jaciment no es podrà veure en la seva totalitat, ja que s’estén per sota dels edificis del Grup Sant Quirze, els Toyca, l’Hospital i l’aparcament del Roser.

Els arqueòlegs encara no han arribat al fons del que pretenen excavar i en els propers dies -i si el pressupost arriba-, els més curiosos podran veure com sobresurten els mosaics del terra de l’interior de la zona residencial. Aldi ha aportat 300 mil euros per fer aquesta prospecció que permetrà replantejar tot l’edifici del supermercat. Després haurà de ser l’administració pública qui se’n cuidi de museïtzar-ho i acabar de fer les prospeccions. Poden passar anys fins que no acabin els treballs.

Aquest jaciment serà un subsòl arqueològic que quedarà per sota dels aparcaments del supermercat. Es preveu que tingui una entrada independent i es podrà visitar directament, sense haver de passar per l’aparcament. No s’han donat detalls de com serà la museïtzació del jaciment, tot i que el més previsible és que estigui tapat i tancat per evitar actes vandàlics. 

Ciutadans a nivell particular i partits polítics com la CUP estan lluitant perquè les restes quedin al descobert. Fins i tot s’ha engegat una petició a través de la plataforma Change.org per aturar la construcció de l’Aldi. També s’està constituint la Plataforma per la dignificació de la vil·la romana de Calella, amb la intenció de fer accions per mantenir el jaciment visible, que es reunirà aquesta propera setmana. Des del Govern reiteren que la millor forma de conservar les restes és museïtzar-les de la forma que tenen previst i asseguren que seran visitables. El que no han concretat és el pressupost que caldrà per fer-ho possible i d’on sortirien aquests diners.

Comparteix el contingut!

Go to Top