El govern vol que les ruïnes del Roser siguin una cripta arqueològica visitable i immersiva

L'Ajuntament s'ha fixat en el Museu de Badalona com a exemple per museïtzar les restes del Roser. (Foto: Museu de Badalona)

2021-06-23T10:17:31+01:0023/06/2021|

Passeres amb columnes de vidre, un mirador des de la planta -2 del pàrquing del supermercat Aldi i sons que volen transportar al visitant a la Calella del segle I. És el que l’Ajuntament ha anunciat que vol fer amb el jaciment, que quedarà a l’interior de la planta -3 de l’aparcament. No s’ha anunciat quin cost tindrà museïtzar-ho.

A la conferència sobre el jaciment del Roser, que va reunir a l’arqueòloga que està liderant les prospeccions, Almudena Garcia, i a l’arqueòleg territorial de la Generalitat, Antoni Vidal, es va destacar el bon estat de conservació de la vil·la romana del Roser, un fet que molts calellencs ja han constatat observant el jaciment des de la carretera d’Hortsavinyà. Casualment, en cap moment de la conferència es va dir el nom del supermercat que anirà al damunt, Aldi.

L’alcaldessa, Montserrat Candini, va mostrar, durant la conferència, les imatges de com pretén el govern que sigui el jaciment, unes recreacions en 3D que fan una aproximació de com poden quedar les restes un cop estigui construïda la cripta arqueològica sota l’aparcament i el supermercat. En les imatges es podien veure passeres de vidre que s’endinsaven dins del jaciment estratègicament col·locades.

Les imatges es van mostrar a la conferència que va retransmetre en directe RCTV

El jaciment museïtzat quedarà a la planta-3 de l’aparcament, però des de la -2 es podrà veure a través d’una obertura. Això farà que aquesta planta tingui menys places d’aparcament que el previst inicialment

Durant el recorregut pel jaciment, la intenció és que el visitant vagi sentint sons de converses en llatí i altres elements sonors que volen transportar els espectadors a la vil·la romana del segle I d.C. És una experiència immersiva similar a la de Baetulo, el jaciment de Badalona sota del museu, en el que l’Ajuntament de Calella s’ha fixat per estar també a cobert.

El jaciment que hi ha sota el Museu de Badalona, els sostres estan a uns cinc metres d’alçada que permet visualitzar les ruines romanes amb més profunditat. A les imatges recreades en 3D de com quedaria el Jaciment del Roser, el sostre de l’aparcament se situa a una alçada estàndard, uns 2,5m.

El subsòl arqueològic també comptarà amb material audiovisual i codis QR per tal que els visitants puguin tenir més informació de les restes que veuen.

Tant l’alcaldessa com l’arqueòleg territorial de la Generalitat van assegurar que les columnes que han de suportar totes les plantes del damunt -que inclouen dues d’aparcament, el supermercat i dues i mitja d’habitatges- respectarien en tot moment la posició de les ruïnes i que vetllarien per preservar-les. Des de la Plataforma per la dignificació de la Vil·la romana no estan segurs que això es pugui complir i temen que les columnes malmetin les parets del jaciment.

A hores d’ara encara no s’ha publicitat a exposició pública la declaració de Bé Cultural d’Interès Local. El fet que durant la conferència -sense possibilitat de fer preguntes i només amb invitació de l’alcaldessa- es mostressin els plànols en 3D indicaria que el projecte constructiu ja està redactat.

Comparteix el contingut!

Go to Top