El Calella Sport City Lab, un espai de coworking que no atrau a les empreses

  • Només s'utilitza una taula de tot l'espai del coworking
  • Un projecte que havia de convertir Calella en un banc de proves en el sector més innovador de l’esport no ha tingut el futur que s’esperava: només està ocupat un lloc de la trentena disponibles malgrat l’esforç que està fent el consistori per atraure emprenedors i empreses de nova creació o ja consolidades.

2021-07-10T18:31:48+01:00 10/07/2021|

El Calella Sport City Lab (CSCL) va ser venut pel govern com un gran projecte per la ciutat. Prometia contribuir a la generació de creixement econòmic a través de la creació de llocs de treball dins del projecte i la generació d’ocupació directa com a resultat de la creació d’empreses. També havia de tenir impacte en l’economia local, afavorint l’increment de renda disponible, inversió i consum intern. Res d’això s’ha pogut constatar. El nombre d’empreses que han apostat per l’espai de coworking és mínim i no ha transcendit que s’hagi tirat endavant cap projecte. El Calella Sport City Lab, impulsat per l’Ajuntament, no convenç.

L’objectiu era, segons l’Ajuntament, “convertir el municipi en un laboratori urbà d’innovacions en l’àmbit de l’esport”, és a dir, que fos un banc de proves pels aspectes relacionats amb l’esport i la innovació tecnològica. Es tracta d’un programa inclòs dins del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) de Mataró-Maresme, que engloba, a més del laboratori esportiu calellenc, l’estratègia Reimagine Textile, liderada per Eurecat i el TecnoCampus de Mataró. Està cofinançat pels Fons Feder i per la Diputació de Barcelona. El pressupost total del PECT era de gairebé dos milions d’euros a desenvolupar fins al 2020.

A Calella, per desenvolupar la branca de turisme i esport, el consistori preveia un pressupost de gairebé 300 mil euros per posar en marxa l’Sport City Lab a Can Saleta, un edifici en desús que l’Ajuntament va reformar i adequar. Va aprofitar per traslladar-hi també altres dependències municipals i altres àrees, com l’Espai Jove. Les obres van començar l’any 2017, però al ser de gran envergadura, no han acabat fins aquest any, quan s’ha acabat de construir l’auditori. Per portar a terme l’espai Sport City Lab, el consistori hauria invertit 69.775 euros (la resta són del Fons Feder i Diputació de Barcelona). 

El govern va decidir contractar a un assessor de marketing especialitzat en negocis de turisme per elaborar un pla de comunicació que va costar 28 mil euros. També es va crear la pàgina web.

Un dels subprojectes que es vol impulsar dins de l’Sport City Lab és l’Sport Urban Lab, “una plataforma per a totes aquelles empreses que treballin la innovació esportiva”. No s’han donat detalls sobre si aquest projecte s’ha posat en marxa o no.

Al febrer d’enguany es va obrir la convocatòria per acceptar les sol·licituds d’ús temporal dels mòduls d’oficina del coworking del Calella Sport City Lab. Cap particular s’hi va inscriure i l’Ajuntament va haver d’ampliar el termini per acceptar les sol·licituds. Finalment, veient la poca afluència d’empreses, les sol·licituds s’accepten de forma permanent. De fet fins al mes de juny només s’hi havia inscrit una empresa de la trentena de llocs disponibles i, pel que se sap, una segona hi estava interessada.

El fet que només els emprenedors o negocis relacionats amb el món de l’esport el puguin utilitzar redueix en gran mesura els clients potencials. L’espai creat amb aquests fons europeus només es pot utilitzar per l’objecte de la subvenció durant, almenys, 5 anys. Per tant no es poden canviar els usos ni incloure altres empreses que no siguin del mateix sector. CALELLA COMUNICACIÓ ha demanat a l’Ajuntament en reiterades ocasions les dades actualitzades del nombre d’empreses que l’utilitzen, però no les ha volgut donar a conèixer, una decisió que dona a entendre que es volen amagar les dades reals.

Els preus de l’espai de coworking van dels 65 als 200 euros per un espai relativament fixe. També es poden fer reunions periòdiques o demanar passis setmanals per 30 euros.

Amb aquest panorama, i amb l’objectiu de reclutar nous usuaris, es va decidir contractar els serveis d’una consultora per elaborar un Pla de captació de potencials clients. El seus serveis van tenir un cost per les arques municipals de 18 mil euros.

Durant uns anys, els espais de coworking havien funcionat. Era l’època en la que no tothom tenia internet a casa. Amb la democratització de la fibra òptica, però, ha anat disminuint la necessitat d’aquests espais.

Amb el Calella Sport City Lab, un dels objectius de l’Ajuntament és el d’aconseguir la reputació internacional “certified tester”, és a dir, provador certificat.

La primera experiència de l’Sport City Lab va ser abans que el propi espai estigués construït. L’any 2018, es va provar a l’Ironman un mono que incorporava un dispositiu que media el ritme cardíac i altres constants vitals. Era una peça feta per Eurecat, un dels aliats en el projecte.

Aquest any, l’Sport City Lab ha estat la seu de formacions, una altra de les seves finalitats. La Fundació Creu Groga va llogar un espai per impartir un curs d’entrenadors al Club de Futbol Calella. De cara a l’octubre, hi ha prevista una formació sobre els requisits legals i fiscals de la venda on-line.

X