ESTAT D'ALARMA

Les multes per trencar el confinament seran anul·lades

  • Durant el confinament domiciliari, la Policia Local controlava que qui estigués al carrer fos per un dels motius permesos
  • La inconstitucionalitat del confinament domiciliari declarada pel TC provoca que les multes interposades per trencar-lo quedin anul·lades. A Calella, la Policia Local va posar 911 multes.

2021-07-19T18:56:37+01:00 19/07/2021|

Les persones que van rebre una multa per no seguir el confinament domiciliari entre el 14 de març i el 21 de juny estan de sort. Les multes interposades durant aquest temps hauran de ser anul·lades i, si han estat pagades, la Generalitat haurà de tornar els diners. A Calella, la Policia Local va posar 911 multes, que hauran de ser retornades o quedaran sense efecte.

El motiu pel qual les multes queden anul·lades és la sentència del Tribunal Constitucional, que declara inconstitucionals alguns preceptes del decret que va permetre activar l’Estat d’Alarma. En concret, són els articles que parlen del confinament domiciliari, els que afecten a la llibertat de circulació de persones i vehicles en espais i vies públiques.

Les multes que van posar les policies locals i els Mossos d’Esquadra se sustentaven sobre la Llei orgànica de protecció de la seguretat ciutadana, coneguda com a “llei mordassa”, en els casos d’infracció greu (de 601 a 30.000 euros), en els que s’al·legava “desobediència o resistència a l’autoritat” i la “negativa a identificar-se”. En les infraccions lleus (de 300 a 3.000 euros), s’acollien a la Llei de salut pública per “incompliment dels requisits higiènics i sanitaris i de les obligacions o prohibicions d’altres normes sanitàries”.

Les 911 multes que es van posar a Calella haguessin suposat un ingrés de, com a mínim, mig milió d’euros. La Generalitat va informar en un primer moment que es quedaria amb aquests diners, fet que va provocar que l’alcaldessa, Montserrat Candini, reclamés els diners pels ajuntaments. El Departament d’Interior va decidir que els ens locals podrien quedar-se amb el 85% dels diners recaptats de les multes i que el 15% restant seria pel govern català. Finalment, els diners hauran de ser retornats o no cobrats.

A Catalunya, es van posar 63.626 multes, de les quals 23.078 ja han estat cobrades per la Generalitat i hauran de ser retornades. Encara queden, però, 146.000 expedients sancionadors oberts durant el primer Estat d’Alarma que segueixen en tràmit i pendents de resolució, aquests quedaran arxivats.

La decisió del TC s’emmarca en el primer decret d’Estat d’Alarma que va implantar el govern espanyol, entre el març i el juny del 2020, i, per tant, no afecta a les multes que es posin arran del toc de queda nocturn que ha instaurat la Generalitat a 161 municipis aquest mes de juliol.

X