Pere Porti deixarà el càrrec de Síndic Municipal a finals d’any

  • El Síndic ha tractat una trentena de casos durant aquest any

El Síndic va prendre possessió del càrrec a finals de novembre de l'any passat, en un dels primers actes a Can Saleta.

  • Pere Porti és el Síndic Municipal durant el 2021. Deixarà el càrrec a finals d'any
  • Fa un balanç positiu del seu any com a Síndic. Ha consolidat el càrrec i ha lluitat perquè el seu successor tingui un sou, donant-li més entitat a la figura que defensa la ciutadania davant l’Ajuntament.

2021-07-21T20:01:05+01:0021/07/2021|

Pere Porti té previst deixar el càrrec de Síndic Municipal a finals d’any, després d’haver-lo exercit durant el 2021. Va prendre possessió a finals de novembre de l’any passat, però “la decisió d’acabar al desembre ja la tenia presa des d’un bon començament”, explica Porti. Després de la Festa Major anunciarà que plega per tal de donar temps a l’Ajuntament perquè iniciï els tràmits per trobar un nou Síndic.

La seva antecessora, Sílvia López, va inaugurar la figura, convertint-se en la primera Síndica de Calella. Porti l’ha consolidat i traslladat a un espai amb menys pressió institucional, Can Saleta, on ha creat l’Oficina del Síndic. Era el seu repte personal. I ha aconseguit fixar aquest espai atenent una trentena de casos.

Malgrat la denominació oficial a Calella és la de Defensor de la Ciutadania, popularment és més conegut com a Síndic Municipal o Síndic de Greuges. La seva funció és la de defensar el ciutadà davant de l’administració, en aquest cas, davant l’Ajuntament. El càrrec té una durada de cinc anys, podent ser exercit durant un màxim de dos mandats consecutius, és a dir, 10 anys.

Porti ha estat lluitant per tal que el seu successor tingui un sou, ja que, fins ara, era un càrrec altruista, sent l’única figura de l’entramat municipal que no té remuneració. “Només demano un sou proporcional a la feina”, exposa. De fet, és un dels pocs Síndics de Catalunya que no tenen sou, malgrat el Reglament calellenc contempla que “la dotació econòmica necessària per al funcionament d’aquest òrgan municipal constituirà una partida específica dintre dels pressupostos de l’Ajuntament de Calella”. En el pròxim pressupost, per tant, es podria veure plasmada una partida per donar-li un incentiu a la persona que desenvolupa el càrrec, destinant el seu temps. Creu que també servirà perquè més gent s’atreveixi a donar el pas per presentar-se.

Pere Porti fa un balanç positiu d’aquest any defensant als calellencs. A nivell personal se sent satisfet i creu que ha fet la tasca encomanada correctament. També ha tingut molt bona sintonia amb la secretària assignada al Síndic; demana que es pugui quedar a l’àrea per tal que el pròxim Síndic tingui des del començament una ajudant amb experiència.

No obstant, també s’ha trobat amb aspectes negatius, com l’hermetisme d’alguns departaments de l’Ajuntament. En alguns casos, el Síndic podia obtenir la informació o les actuacions que necessitava per donar compliment a les seves atribucions amb una conversa informal, però en d’altres ha hagut d’entrar la seva petició per registre al no obtenir resposta o ser desfavorable.

El Síndic ha tractat 30 casos durant aquest any

Entre els casos que ha atès Pere Porti en la seva etapa com a Síndic es troben diverses peticions d’empadronaments. Ha estat atent a la situació que es vivia a l’antic Centre Social Okupat La Bruna, ajudant a alguns dels seus residents a empadronar-se a Calella durant l’època en la que l’Assemblea gestionava l’hostal.

Un dels casos que més va sobtar a Porti va ser per un ingrés indegut de Gestvia. Un ciutadà es va equivocar a l’hora de pagar una multa, fent un ingrés de 10 euros a l’empresa municipal de mobilitat de Calella enlloc de a Pineda, municipi on li havien posat la sanció. Més endavant, li va arribar una multa amb recàrrec per no haver pagat al lloc on tocava. En adonar-se de l’error, va demanar el retorn dels 10 euros que havia pagat a Gestvia, però no li van voler donar. El Síndic va haver d’intercedir entrant una instància demanant la devolució dels diners, afegint un tracte indegut al ciutadà afectat perquè li van apagar els llums de l’oficina en ser hora de tancar. Al cap d’un mes, el Síndic no havia obtingut resposta i, en reclamar, li van dir que la instància s’havia perdut. Ell, que tenia una còpia, la va tornar a entregar i finalment el ciutadà va aconseguir recuperar els seus diners.

Un altre cas té a veure amb la Policia Local i una multa que van posar a un home gran durant el confinament. El calellenc va anar a llençar les escombraries, però durant el trajecte va ser sancionat per no estar a casa. L’home demanava que se li tragués la multa, ja que l’únic que volia era llençar les ampolles de vidre buides que tenia. “És un repte que tinc, no vull que hagi de pagar”, afirma Porti. Hores d’ara, les multes que es van posar durant el confinament han de ser anul·lades degut a la sentència del Tribunal Constitucional que declara inconstitucional el confinament de l’any passat.

Durant aquest any com a Síndic, també s’ha trobat que hi havia gent que l’únic que volia era que l’administració l’escoltés. Una dona, per exemple, només demanava una disculpa per un tracte que considerava incorrecte per part de l’Oficina d’Atenció al Ciutadà (OAC), on havia anat a fer unes gestions. Porti destaca la col·laboració i la bona entesa amb els membres de l’OAC.

No totes les persones que han anat al Síndic amb un problema l’han vist resolt. En alguns casos, no ha pogut atendre alguns ciutadans perquè no eren de la seva competència i els derivava cap a on considerava que podien tenir un recorregut, com l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor.

Comparteix el contingut!

Go to Top