Com demanar la devolució de les multes pel confinament

Una dona ensenyant el certificat d'autoresponsabilitat necessari durant el confinament

  • Et van multar per trencar el confinament dels mesos de març a juny? Si ja vas pagar, t'expliquem com has de demanar que et tornin els diners.

2021-08-04T09:04:45+01:0004/08/2021|

El Tribunal Constitucional (TC) va declarar inconstitucional el confinament que va decretar el govern de Pedro Sánchez durant la primera onada de la pandèmia. Molta gent va ser multada per trencar aquest confinament i la sentència especifica què passarà amb aquestes sancions i els processos judicials oberts. A Calella, la Policia Local va posar 911 multes.

Quedaran anul·lades les multes derivades de la vulneració de drets fonamentals de circulació, reunió i lliure residència, segons detalla la sentència. El TC considera que no van ser vulnerats els drets de manifestació, d’anar a reunions de partits polítics o sindicats, d’educació, de llibertat d’empresa i de llibertat religiosa.

Les persones que van ser multades i que tenen el procediment obert, no hauran de fer cap tipus d’acció, la sanció queda sense base i serà arxivada. En els casos que van ser recorreguts, l’Administració haurà de determinar què passarà.

En canvi, aquells que van pagar les sancions i volen que se’ls retornin els diners hauran de reclamar-ho. Poden fer servir aquest model de sol·licitud de devolució de les multes.

Alguns juristes consideren que hauria de ser el govern espanyol el que hauria de prendre la iniciativa i dissenyar algun mètode per retornar els diners a les persones afectades. Deixant que siguin els mateixos ciutadans els que reclamin els diners, el govern s’assegura que hi haurà qui no vulgui endinsar-se en un procediment d’aquest tipus i, per tant, seran diners que es quedaran les arques públiques.

A Catalunya, es van posar 63.626 multes, de les quals 23.078 ja han estat cobrades per la Generalitat i hauran de ser retornades. Encara queden, però, 146.000 expedients sancionadors oberts durant el primer Estat d’Alarma que segueixen en tràmit i pendents de resolució, aquests quedaran arxivats.

No obstant, hi ha certs casos en els que les multes no seran retornades, per exemple, en els procediments ja tancats per sentència o en les actuacions administratives fermes. Els processos penals o els contenciosos-administratius referents a un procediment sancionador en el que es pugui reduir la sanció o excloure a l’afectat es podran revisar.

Malgrat la inconstitucionalitat, no es podran fer reclamacions per responsabilitat patrimonial, és a dir, no serà possible demanar una indemnització a l’Estat pel fet d’haver vulnerat els drets personals i col·lectius.

Comparteix el contingut!

Go to Top