COL·LECCIONISME

Col·lecciona 80.000 sotagots durant 50 anys amb el repte d’arribar als 100.000

La seva col·lecció està perfectament classificada en els arxivadors

  • El món del col·leccionisme és d'allò més extens. Es poden arribar a recopilar tot tipus d'objectes. En Miguel ha trobat la seva afició en els sotagots de cervesa, amb un objectiu ben marcat: arribar als 100.000. Tot i que pugui semblar una xifra gairebé inassumible, ja té ben avançat el seu arxiu.

2021-08-22T17:34:11+01:0022/08/2021|

En Miguel Pardo viu a cavall entre Barcelona i Calella. Està jubilat, tot i que encara dona un cop de mà a l’empresa que va crear i que ara gestionen la seva dona i la seva filla. Però en el que ocupa el seu temps és en el seu hobby: col·leccionar sotagots. I no és en va, té una col·lecció espectacular. S’ha posat un objectiu: “vull arribar a 100.000 i parar. Ara en tinc més de 80.000”, explica. Els ha anat recopilant al llarg de 50 anys.

Té la seva col·lecció dividida entre Barcelona i Calella, on ve a passar els caps de setmana i les vacances. A la nostra ciutat té 10 estanteries mòbils plenes d’arxivadors amb sotagots classificats. De fet, quan ve a Calella és quan més temps dedica a organitzar-los. A Barcelona hi té uns 60 àlbums.

Va començar la seva col·lecció a Calella, emportant-se els sotagots dels bars i restaurants als que anava. Un dia, el propietari del Jordi’s Bar li va donar alguns rodals anglesos. Així es va iniciar. Més endavant, un altre local calellenc li va donar més sotagots, el Papa’s Bar, que els utilitzava per decorar el seu pub musical.

La seva afició l’ha fet viatjar per un munt de països. Pràcticament ha estat a tot Europa a trobades de col·leccionisme per fer intercanvis. A cada viatge pot arribar a endur-se uns mil posavasos. Té amics a cada país amb els que manté el contacte per continuar els intercanvis des de casa.

Aquest mes d’agost tenia previst anar a Itàlia a una trobada del club Il Barattolo, una associació de col·leccionistes de cerveseria, on havia de fer-se amb noves peces. Finalment no hi podrà anar perquè li ha sorgit un imprevist, però trobarà noves dates per poder seguir ampliant el seu arxiu.

La seva col·lecció l’ha obtingut gairebé de forma gratuïta, ja que no paga pels sotagots -tot i que alguns col·leccionistes han arribat a desembutxacar 100 euros per un exemplar-, sinó que els canvia per d’altres que té repetits o per altres objectes. “M’he anat fent amb molt de material que no col·lecciono però em serveix per intercanviar, com xapes, miralls, gorres o etiquetes, tot relacionat amb la cervesa”, comenta en Miguel. Constantment està enviant i rebent paquets amb tots els objectes que intercanvia per completar la seva col·lecció de sotagots.

Una col·lecció que ha anat augmentant al llarg de la seva vida

Ha elaborat pàgines web perquè altres col·leccionistes puguin saber quins rodals li falten i així poder facilitar l’intercanvi, tot i que ell recorda quins té i quins li falten, una tasca complicada amb una mostra de 80.000 exemplars. Posseeix la segona col·lecció més gran de l’Estat de sotagots de la marca Guinness. També recopila puzles de sotagots i, més recentment, els cartells que es posen als barrils per identificar la cervesa.

Els sotagots no són l’únic objecte que recol·lecta: també té més de 800 maquinetes de fer punta que ha arribat a exposar a fires de col·leccionisme. En el seu temps lliure, també pinta quadres amb la tècnica de l’acrílic.

En alguna ocasió ha muntat una parada a la trobada d’intercanvi i col·leccionisme de Calella, tot i que no hi ha gaire gent amb la seva mateixa afició a la nostra ciutat. Sí que la comparteix amb persones d’altres ciutats, amb qui ha arribat a establir amistat gràcies als sotagots. Representa tot un món, de fet, les marques de cervesa elaboren els posavasos ja pensant en els col·leccionistes.

En Miguel continua arxivant. “Ho estic posant per ordre alfabètic per passar-ho als arxivadors”. Més aviat que tard, podrà celebrar haver superat el seu objectiu d’aconseguir 100.000 sotagots diferents.

Comparteix el contingut!

Go to Top