Calella, és més?

2021-09-08T10:54:49+01:00 08/09/2021|

Des de fa alguns anys, el govern de la Sra. Montserrat Candini va posar en marxa un lema per, suposo, animar a les persones a visitar Calella. Deia “Calella, és més!” amb un sentit clarament propagandístic i comercial, ja que el que donava a entendre és que Calella pot oferir diversitat d’estímuls lúdics, gastronòmics, de paisatge, de gresca, de descans, de sol i platja…, en fi, que venir a Calella és una experiència positiva. A mi personalment em sembla bé promocionar la ciutat per tal que visitants de diferents llocs puguin gaudir de les nostres platges, dels carrers i places, de la restauració, dels hotels, dels càmpings, etc…, el territori, encara que petit, guarda racons molts interessants que poden ajudar a passar uns dies ben aprofitats.

Però ens ha tocat viure dies difícils amb l’epidèmia de la COVID i un dels resultats és que han canviat les dinàmiques de moltes persones. Un col·lectiu que ha vist com els seus interessos han estat fortament trasbalsats ha estat el d’aquells que venien a passar les seves vacances a Calella. Menys, molts menys turistes foranis. La caiguda ha estat espectacular. I encara que els empresaris i el mateix Ajuntament han volgut maquillar la situació, el cert és que hem vist per primera vegada en més de 60 anys de turisme local hotels tancats, platges buides, restaurants tancats, botigues tancades i carrers més buits del que ens agradaria. Això l’any 2020. Però aquest estiu del 2021, tot i una certa millora, el cert és que encara estem lluny de recuperar els números d’altres temporades. I tant de bo m’equivoqui, però encara poden passar uns anys abans no veiem canviar radicalment la situació.

Un dels efectes col·laterals d’aquesta situació que acabo d’exposar és que moltes persones han perdut la seva feina, han vist tancar el seu comerç o el seu negoci. Altres han anat a l’atur, o han entrat en ERO, etc…, situacions no volgudes que han comportat precarietat econòmica i social. Un problema que ha fet trontollar la mateixa estructura social de la ciutat. Un problema encara no del tot resolt.

Aquesta situació ha generat algunes dinàmiques que no són positives. A més precarietat, menys necessitat de seguir les normes establertes i esperades. No vull generalitzar, és clar, però s’han incrementat els comportaments incívics per part de diversos col·lectius de persones: aquells que no entenen –o no ho volen entendre–, que la salut és un bé que depèn de totes i tots, i que cal mantenir un grau de responsabilitat que no sempre s’ha mantingut. Amb l’oci nocturn tancat, grups de joves –però no tots els joves, que quedi clar–, s’han dedicat a fer trobades a les nits en llocs públics per celebrar festes no permeses i que posaven en risc la seva salut (i pel que se, alguna d’aquestes trobades estava planificada per gent sense escrúpols que buscava un profit econòmic). Més incivisme al carrer amb trencadissa de mobiliari urbà, amb desperfectes a propietats públiques i privades. Una sensació de més delinqüència de baixa qualitat –robatoris i furts– més sovintejats…, una sensació de major inseguretat a les nits (i en alguns casos també de dia).

Tot plegat –i segurament més coses que em deixo–, han contribuït a generar una imatge de la ciutat poc agradable. Per això cal que tots els veïns i veïnes ens posem les piles. Canviar aquesta imatge i recuperar la d’una ciutat dinàmica, respectuosa, cívica, alegre, amb oportunitats de negoci, amb oportunitats de benestar i amb suport a aquelles persones que tenen situacions de risc…, és cosa de totes i tots. No només de l’Ajuntament i del govern de torn. Calella la fem entre tots i totes…, o no la farem mai. Calella és una responsabilitat de tots els que hi vivim, no només de les autoritats. Ells poden planificar i gestionar, però, al capdavall, hem de ser els ciutadans els qui portem a la pràctica que Calella sigui una ciutat amable i acollidora. Per això, faig una crítica molt severa contra aquells “ciutadans” que només saben veure el que no funciona, el què està malament, el què està trencat, etc…, i ho fan amb un ànim d’empitjorar la imatge de Calella. Aquesta gent estarien millor callats.

Calella és més…, som tots i totes les persones que hi vivim i que estimem la ciutat. Entre totes i tots la farem viva per a nosaltres i pels que ens visitin.

Calella, és més? Doncs sí, Calella és molt més!!!

X