JACIMENT DEL ROSER

S’internacionalitza el conflicte amb el jaciment del Roser i Aldi

  • El Grup dels Verds europeu intercedeix per fer arribar a la matriu d’Aldi les reivindicacions veïnals

  • Seu central d'Aldi Nord, a Essen, Alemanya
  • La Plataforma ha fet arribar una carta a un eurodiputat de Catalunya en Comú perquè li traslladi a un eurodiputat alemany de la seva mateixa coalició. L’objectiu és que li arribi a la central d’Aldi a Alemanya i aconseguir modificar el projecte constructiu del supermercat calellenc.

2021-09-13T20:23:54+01:0013/09/2021|

El conflicte amb les restes romanes descobertes a la zona del Roser-Mujal i la construcció del supermercat Aldi ha traspassat fronteres fins arribar a Alemanya. La Plataforma per la dignificació de la Vil·la romana de Calella ha explicat la situació a l’eurodiputat de Catalunya en Comú, Ernest Urtasun, per tal que li traslladi als seus socis de coalició, el Grup dels Verds – Aliança Lliure Europea.

Urtasun ha mantingut una reunió amb un altre eurodiputat del Grup dels Verds, Rasmus Andresen, qui precisament viu a la localitat alemanya d’Essen, la mateixa on es troba la central d’Aldi Nord, la matriu de la que depenen tots els supermercats espanyols de la companyia. La Plataforma ha escrit una carta a Urtasun exposant la situació, qui, fent ús dels serveis de traducció de l’eurocambra, li ha traslladat a Andresen. 

L’objectiu de la Plataforma és que la cadena alemanya s’assabenti de la problemàtica que viu Calella amb l’esperança que siguin més sensibles amb el patrimoni que la filial d’Aldi Espanya, amb qui el moviment veïnal ha intentat contactar però de la que no han rebut resposta. Esperen que, des de la central alemanya, pressionin als directius espanyols per tal de fer canviar els plànols i deixar sense edificar el jaciment. Estan esperant contestació. 

Malgrat la qüestió de la vil·la romana de Calella no es debatrà al si de la democràcia europea, si se’n parlarà als passadissos del Parlament, internacionalitzant la causa.

Defensa del projecte de la Plataforma 

En la carta que han enviat, curta i concisa, exposen els inconvenients que, consideren, té l’actual projecte constructiu d’Aldi. La Plataforma argumenta que el nivell -2 del pàrquing s’ha de modificar per tal de deixar una obertura que permeti veure les ruïnes. Intenten convèncer els caps de la cadena de supermercats destacant que això farà perdre places d’aparcament.

També posen de relleu que s’ha declarat el jaciment Bé Cultural d’Interès Local (BCIL), fet que “obliga a un nou replantejament del projecte”, segons relata el moviment veïnal. I afegeixen que la construcció d’un mur de sustentació a la carretera d’Hortsavinyà “vulneraria la Llei del Patrimoni Cultural Català, ja que afectaria la integritat” de les restes.

Per aquests motius, posen en valor la seva proposta, consistent en no edificar al damunt del jaciment i traslladant el supermercat a la part més al nord del solar i convertint-lo en un edifici de dues plantes. Al·leguen que “l’Aldi quedaria davant de tot un jaciment i no sobre unes ruïnes soterrades i amagades” i que “reduiria costos de construcció i futurs problemes per la seva relació amb les ruïnes”.

La Plataforma conclou el seu escrit confirmant la seva voluntat de negociació per tal que “la proposta final sigui positiva per tothom”.

El moviment veïnal en pro del jaciment no desisteix malgrat ja s’ha començat a soterrar per tal que hi puguin entrar les màquines. Fins ara es limitava a donar a conèixer la seva posició i els danys que podia patir el jaciment, però darrerament, ha obert diverses vies d’actuació: des de la internacionalització del conflicte a la mobilització popular. Han organitzat una concentració aquest divendres davant de l’Ajuntament per fer palès el seu malestar cap a l’actual projecte constructiu del supermercat.

Comparteix el contingut!

Go to Top