El turisme que ens mereixem

2021-09-16T16:47:00+01:0016/09/2021|

Ja fa molts anys que se’n parla en el sector turístic i polític sobre el concepte del “Turisme de qualitat”, però realment existeix un turisme de marca i un de marca blanca?

Posem el cas d’un turista que va de borratxera i en acabar les vacances la seva valoració global és de 9.8 sobre 10 punts. Per a ell deuen haver estat unes vacances genials. Faltarà ara veure si per a la destinació on les ha gaudit, també.

Dies enrere veia una imatge del Passeig de Mar a les xarxes socials, en la que un ciutadà denunciava la manca de netedat del passeig mostrant una fotografia en la que s’hi veia tot un seguit de “separadors” plens de sorra i de fulles no pas recents. Sorprenentment, al llegir els comentaris d’aquesta publicació, vaig observar que molts consideraven exagerada i fora de mida la queixa per l’estat del passeig.  

Jo, en canvi, que sóc molt de sortir a caminar i córrer, precisament, ho veia com el senyor de la fotografia: una imatge que cal denunciar i que posa de manifest la falta de manteniment d’alguns dels espais del nostre municipi.  De fet, durant l’estiu, comprovava com també les sortides del clavegueram obstruïen reiteradament els conductes i com hem de patir la vergonya de creuar els passos subterranis de la via del tren tapant-nos el nas. A Calella, que som Ciutat Plató, proposo que s’afegeixin com a “localització de rodatge de pel·lícula de terror” un d’aquests passos subterranis 🙁 

Tot el que ens envolta és la nostra realitat, és amb el que convivim dia a dia. Podem optar per intentar millorar-la mostrant i denunciant tot allò que no estigui en òptimes condicions, o podem resignar-nos a acceptar-la amb la seva progressiva decadència. Entenc que una persona que estigui de pas a la ciutat no senti aquest embat de responsabilitat, però com a calellencs compromesos, crec que hauríem de ser més exigents amb el nostre entorn i fer ús de la nostra responsabilitat ciutadana denunciant tot allò que representa la deixadesa dels últims temps, enlloc de criticar qui fa l’esforç de posar-la en evidència en imatges. El turisme que rebem no deixa de ser un mirall de nosaltres mateixos, un perfil social poc exigent amb l’entorn i per tant, poc disposat a mantenir-lo i cuidar-lo. Si permetem que això segueixi d’aquesta manera, és que ens estimem molt poc la nostra ciutat. 

Ja ho diuen, tenim el que ens mereixem.

Un turisme de “marca blanca” acceptarà fàcilment condicions sense exigències que només funcionen a curt termini per a la destinació. El turisme de qualitat valora per damunt de tot la netedat, els serveis, la qualitat de la gastronomia, dels allotjaments, la varietat d’activitats que s’ofereixen (culturals, esportives, locals, etc.). Condicions que reclamen d’una alta exigència social i municipal. Podem fer alguna cosa més per acollir aquest turisme que donarà fruits a llarg termini? Jo diria que sí…

Turisme de Qualitat vs Turisme de Masses

L’empresari que aposta per la qualitat sap que implícitament sovint és necessari reduir volum i ampliar qualitat, menys és més, o dit d’una altra manera, menys usuaris, millor tractats i amb ingressos per visitant superiors. Un servei de qualitat exigeix cuidar el més mínim detall i això requereix, al seu torn, poder atendre cada visitant com es mereix. Amb aquest pretext i tal com passa amb les ràtios escolars, una reducció del volum d’alumnes (o turistes) permet una millor atenció i dedicació, amb uns resultats finals òptims per a tots. 

Una cosa ha de quedar ben clara, però, no es tracta de valorar en excés el poder adquisitiu. El turisme de qualitat ideal aporta valor al conjunt de la ciutadania interactuant amb tots els sectors, no només en l’àmbit turístic. És un turista que se sent còmode també en destinacions ecofriendlies i per tant, dóna un plus als espais ben cuidats.

Aquest és el turisme que algunes empreses calellenques estan intentant captar.

Articles enrere comentava la gran oportunitat que s’havia obert durant el 2020 per al sector turístic i per a pobles com Calella. Un cop arrenqui de nou el turisme internacional, entre el 2022 i 2023, hem d’estar preparats per a que la nostra destinació compleixi els requisits del turisme de qualitat. Molts pobles ja ho han entès i s’han entregat a la causa fent actuacions de gran valor; d’altres, com Calella, ens ho estem mirant, esperant que la inèrcia ens hi porti.

Un dels sectors més importants per atraure turisme de qualitat, com ja he comentat, és també el comerç. Sota el meu parer, s’hauria de plantejar el carrer Església com un centre comercial de qualitat, i això, entre moltes qüestions, passaria per regular el pas de gossos (i ja no parlem de patinets elèctrics i bicicletes). Un centre comercial de qualitat no es pot permetre pixams i caques al mig del carrer, cantonades i papereres, i tampoc lladrucs de gossos quan s’hi troben.

Fa poques setmanes es tornava a treure l’assumpte de la Platja de Gossos i que Calella sigui una ciutat Pet Friendly. És una estratègia que pot sumar, però que també es pot tornar en contra. Una destinació Pet Friendly no només és una etiqueta, també és una responsabilitat de netedat i d’ordre. El turista de qualitat, aquell que tria Calella pel que li ofereix i que aposta els seus estalvis en nosaltres, no vol esquivar pipis, caques o olors com ja hem comentat. Arribats el cas, potser hauríem de fer un sacrifici vers els incívics i plantejar el bloqueig al pas de gossos al carrer Església durant les temporades d’estiu i Nadal, on rebem més visitants i organitzar una anella alternativa de pas per a gossos que eludís el nucli comercial, i alhora sancionar l’incivisme amb rectitud.

El Turisme de Qualitat no és un destí on hem d’arribar, sino el camí por on han d’anar de la mà les empreses (allotjaments, comerç, gastronomia i altres serveis), capaces d’aportar valor a totes les parts implicades: els clients/visitants/turistes, les mateixes empreses i l’ENTORN SOCIAL. En aquesta darrera és on ens hi trobem tots els calellencs, ho deixarem tot en mans de la sort i la inèrcia?

Si prenem la iniciativa podem fer que el turista que ve a Calella visqui una experiència positiva a tots nivells, parli bé de la nostra ciutat i comparteixi, allà on vulgui, imatges d’un entorn al mateix nivell. Tot això ens reportarà beneficis a mig i llarg termini perquè el turista que trobi aquest entorn, segurament,  voldrà repetir i potser, fins i tot, gastar una miqueta més ;).

Calellenc, et conformes o vols ser part de la solució?

Comparteix el contingut!

Go to Top