El factor humà

2021-09-18T19:22:46+01:0018/09/2021|

#lectoropinaCalellaCOM: Lluís Matas

Sovint, quan es parla de Calella, ens fixem en les limitacions de territori municipal o en la manca de recursos del propi Ajuntament.

Però com són realment els calellencs? Com ens relacionem? Som un poble igualitari, integrador, o ens costa establir relacions com a poble, amb les entitats, les relacions de poder polític interfereixen al teixit de la ciutat?

Fem una mica d’història:

Quan la Capella del Roser, ara desapareguda, era situada a l’espai que ara ocupa l’Hospital i tenia activitat religiosa, els seus devots estaven barallats amb els devots de la Parròquia de Santa Maria, tant és així que, per resoldre un enfrontament sobre les espelmes expiatòries que cremaven a la Capella del Roser, els devots de Santa Maria van arribar a vandalitzar la Capella del Roser i els seus voltants.

A començaments del segle passat, durant molts anys, per la Festa Major es plantaven dos envelats corresponents a dues comissions de festes de diferent ordre social i polític.

Podríem dir que a Calella, per tradició, som GUERRACIVILISTES.

Més recentment veiem com sovint ens trobem amb entitats duplicades: dos clubs de futbol, dos clubs d’handbol, dos grups de teatre, RCTV i Calella Comunicació, dos clubs de triatló, etc..

Sovint s’explica que això és la riquesa del poble, però digueu-me mal pensat, pot ser que interessos econòmics o polítics acabin provocant aquesta divisió d’entitats que podríem dir que unes són filles de les altres. I quan això passa, quina de les entitats es pot considerar més “calelluda”, amb més essència dels “valors” o “tarannà” de la ciutat?

El factor humà és el que dóna caràcter a un poble, en moments de dificultats com l’actual pot fer la diferència i facilitar-nos un millor futur.

Qui dona els “Carnets de Calellut” ningú no ho sap, però si no el tens et costarà més ser reconegut per la societat calellenca. Existeix una Calella del “tu sí, tu no”.

En un poble cada cop més integrat i depenent de l’entorn comarcal, encara mantenim un Tremp primitiu de poble.

És això un valor o una relíquia?

És Calella un poble de prohoms i cacics?

Comparteix el contingut!

Go to Top