Unes obres han fet aflorar un jaciment romà que podria ser una vil·la, com la de Calella
Mataró també edificarà sobre unes restes romanes
S’estan fent les excavacions pertinents, però un cop acabin, construiran al damunt
Al solar hi havia hagut la Cooperativa Obrera Cristalleries de Mataró. (Foto: Capgròs)
Una part de la ciutadania de Calella està en peu de guerra per la construcció de l’Aldi sobre el jaciment del Roser, situat al solar del davant del tanatori. Però Calella no és l’únic municipi on passa. CALELLA COMUNICACIÓ ja va explicar el cas del Parc Central de Tarragona, on unes restes romanes es poden visitar a la planta -2 d’un centre comercial, similar al que tindrem a la ciutat. El nou exemple d’edificació al damunt d’un llegat arqueològic romà és Mataró.
La troballa es va fer a finals de l’any passat, durant les obres de la primera fase de l’edifici que s’ha de construir a sobre. En descobrir les restes, les obres es van aturar per tal de fer les excavacions arqueològiques, tal com marca la llei de patrimoni. Pel que se sap de moment, podria ser part d’una vil·la romana, més recent que la de Calella, d’entre els segles III i IV.
Mataró té tradició arqueològica, de fet Iluro és el nom de l’antic poblat romà que es conserva sota el nucli antic de la ciutat. L’antiga Iluro fou la continuadora d’una altra ciutat romana anterior, segurament Ilduro, nom que apareix escrit en caràcters ibèrics i en monedes de bronze datades del segle II – I aC, trobades recentment a Cabrera de Mar, situat a uns cinc quilòmetres de l’actual Mataró.
El que s’ha fet fins ara és treure la terra per arribar a l’estrat del jaciment i fer les prospeccions. Segons els mitjans locals de Mataró, les restes estarien força malmeses, perquè es troben a un solar on, anteriorment, hi havia hagut la Cooperativa Obrera Cristalleries de Mataró, i les seves construccions les haurien malmès. Tot i així, les excavacions són les que determinaran el grau de conservació.
A diferència de Calella, el que es construeix al damunt del jaciment de Mataró és un edifici públic, el Parc Circular Mataró Maresme, on es portaran a terme activitats relacionades amb l’economia circular, com el foment de l’autoreparació i reutilització de materials i productes per reduir la producció de deixalles. L’edifici, que se situa sobre un solar de 20.000 m2, es farà a través del Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans, entitat de la que forma part l’Ajuntament de Calella.
Mataró també compta amb altres instal·lacions que contribueixen a la sostenibilitat, com el Tub Verd, una xarxa urbana de distribució de calor i fred mitjançant la circulació d’aigua a partir de l’energia de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals de Mataró i de la incineradora.
La descoberta de les restes han fet retardar l’inici de les obres, que compten amb una gran inversió, de més de 5 milions d’euros només en la primera fase. El Consorci ha rebut una subvenció directa de 4 milions de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC).
En una segona fase, la idea és crear una mena de coworking amb activitats de caire tecnològic i industrial, per tal que el centre es converteixi en el que resa el seu nom, un Parc d’Economia Circular.