Quim Botey deixa les tisores i l’assecador després de 58 anys de perruquer

Quim Botey tallant els cabells al seu net

  • Tota una vida treballant de perruquer. Quim Botey es jubila de la seva professió per centrar-se en el seu hobby, el que l'ha acompanyat també al llarg dels anys: la fotografia.

2021-10-30T17:44:51+01:0030/10/2021|

Quim Botey, perruquer de moltes generacions de calellencs i calellenques a Quim i Esteve perruquers, es jubila als 72 anys. Porta treballant el cabell des dels 15 anys, quan el perruquer Josep Vila el va introduir en la professió. D’ell només en té bons records, assegurant que “va trencar molts motlles a Calella” i que “va canviar la professió de la perruqueria”. Amb ell es van formar també altres perruquers calellencs, com Josep Gallart, de la perruqueria Zeus, o en Quicu, de l’establiment amb el seu mateix nom, ubicat al carrer Església. De fet, considera que gràcies a la transformació que va fer Vila, “la perruqueria sempre ha tingut un bon prestigi a Calella”.

Lluís Llongueras preguntava a Quim Botey sobre el pentinat que li feia a un home en una demostració. Amb Josep Vila, Josep Gallart i Quicu

Botey va treballar amb Josep Vila durant 13 anys, però al 1976, Esteve Toll li va proposar obrir un negoci junts al carrer Amadeu. Durant els primers anys es va anomenar Perruqueria home, ja que funcionava com a barberia, tot i que Botey explica que “era molt trencadora, perquè teníem una mica de gimnàs a dins, havíem posat un solàrium i una sauna, i això en aquella època només ho havíem vist a Calella per les pel·lícules”. Deu anys després, van començar a fer tallers de perruqueria femenina per tal d’ampliar el seu públic.

Fa anys, hi havia barberies destinades als homes i perruqueries per les dones. Moltes es van unir fent perruqueries mixtes, però Botey denota que les barberies clàssiques estan tornant.

Botey ha compaginat tota la vida la seva professió amb el seu hobby, la fotografia, arribant a unir-los fent sessions de fotos per revistes d’estilisme i perruqueria. És un dels membres més actius de Foto-Film Calella. De fet, el que té previst fer a partir d’ara és “gaudir de la fotografia i de descobrir el Montnegre, que és impressionant”.

Durant tots els anys que ha treballat com a perruquer, el sector ha passat per alts i baixos. Un d’ells va ser la pujada de l’IVA al 21%, que Botey assegura que “va ser assumida pel perruquer, va ser un pas enrere que va fer la professió en aquell moment”. Durant el confinament també van viure moments “caòtics” ja que el govern espanyol va canviar d’opinió respecte l’essencialitat de les perruqueries i només podien treballar a domicili.

I al perruquer, qui li talla els cabells? “Estic acostumat a passar-me la màquina jo”, diu rient, tot i que a vegades també es posa sota les mans de les seves companyes perquè li arreglin els cabells o la barba.

Quim Botey, a l’esquerra, en un campionat de perruqueria

Quim i Esteve han treballat junts durant 45 anys, fins que l’Esteve es va jubilar l’any passat i en Quim, fa tot just unes setmanes, amb 72 anys, força més tard del que és habitual, un fet que demostra la seva passió per la professió. Bromeja amb que era “el més gran tallant cabells” a Calella. A partir d’ara, només la seva família tindrà el privilegi de continuar tenint-lo com a perruquer. Però el local del carrer Amadeu continuarà funcionant, ara de la mà de la Nuri i la Vero, les quals ja hi treballaven, i amb un canvi de nom a Cincsentits estilistes.

Quim, Esteve, Nuri i Vero, l’equip de la perruqueria Quim i Esteve

Comparteix el contingut!

Go to Top