Crisi a la Policia Local de Calella per la falta de personal actiu

  • El cos policial ha de contractar interins per cobrir torns

  • A l’aplicació dels llocs treball i la negativa a les hores extra, ara se li suma la baixa d’agents

  • La Policia Local es troba en una situació molt complicada a nivell de personal
  • La Policia Local es troba en una situació molt delicada, pràcticament sense agents disponibles per cobrir tots els torns, amb moments en els quals la ciutat depèn d’un únic policia. La situació no havia arribat mai a aquest extrem.

2021-11-27T20:05:03+01:0027/11/2021|

Els torns de la Policia Local no estan coberts. Aquest cap de setmana s’ha notat especialment quan, en alguns moments, el cos s’ha quedat amb un sol policia actiu. En d’altres, el màxim responsable de la policia, l’inspector, ha hagut d’assumir el rol d’agent i sortir al carrer a fer patrullatge.

Aquest cap de setmana s’ha pogut veure una patrulla dels Mossos d’Esquadra fent patrullatge per la ciutat omplint el buit que deixava la falta de la Policia Local. Estem a les portes de la campanya de Nadal on, fins i tot, es posa en marxa l’Operació Grèvol, on els Mossos i les policies locals comparteixen la vigilància dels carrers de les zones comercials en patrulles mixtes.

En aquests moments, la Policia Local té 15 agents de baixa d’un total de 46 persones que formen part de la plantilla habitualment. El cos té 35 agents, 7 caporals i 3 sergents, a més dels màxims comandaments. Per cada torn, hi hauria d’haver 5 persones i una d’elles ha de tenir la categoria de caporal o sergent com a mínim. A conseqüència de les baixes, la Policia Local de Calella ha hagut de contractar agents de la borsa d’interins per fer substitucions. Aquests interins formen part de la convocatòria de personal que l’Ajuntament va crear aquest any i que, tot i que posen tot el seu esforç, no estan habilitats a portar armes i sovint no tenen la formació mínima necessària ja que no passen el curs introductori per fer de policies. 

La gravetat de la situació ha arribat fins al punt que hi ha hagut moments que un sol policia ha hagut de quedar-se sol a càrrec de la ciutat, mantenint-se a la sala de control i atenent el telèfon i sense cap agent al carrer. Si hagués de sortir de la comissaria, s’hauria de penjar el cartell de “TANCAT”. Mai s’havia arribat fins a aquest extrem a la Policia Local de la nostra ciutat. La situació és especialment difícil durant les nits i els caps de setmana des que s’ha obert l’oci nocturn.

Amb una sola patrulla per torn, els incidents menors es queden sense atendre i tampoc es registren. Alguns ciutadans han fet notar últimament a CALELLA COMUNICACIÓ que, tot i que han avisat a la Policia Local, ha acabat atenent a la seva trucada els Mossos d’Esquadra.

Però també en d’altres torns només poden atendre una incidència simultània si no tenen el reforç dels Mossos, que també s’han queixat que van curts de personal a la nostra àrea. Durant les hores d’entrada i sortida dels infants a l’escola, la policia també cobreix el control dels semàfors a la N-II, moment en el que es perd aquestes patrulles per altres possibles incidències.

El màxim responsable del cos ha de fer enginyeria per cobrir els torns, que s’han de configurar amb grups de 5 policies que es divideixen les tasques entre la comissaria i el patrullatge al carrer. Però hi ha moltes limitacions: els interins no poden sortir sols, la quantitat de baixes d’agents que afecta una tercera part de la plantilla i el rebuig dels policies a fer hores extra.

Les afectacions de les reivindicacions salarials dels treballadors municipals són especialment greus en la policia que, com que no poden fer vaga, es neguen a fer hores extra -en el seu cas es diuen serveis extraordinaris-. Fa anys que la plantilla demana cobrar el sou que els pertoca, fet que s’hauria d’haver aplicat amb la valoració de llocs de treball aprovada l’any 2019, però de moment no s’ha posat en marxa. Tampoc es té previst per l’any 2022, tal com es desprèn de les negociacions mantingudes entre el comitè d’empresa de l’Ajuntament i el regidor de Recursos Interns, Josep Gibert. De fet, únicament es va aplicar la valoració a la plaça de l’inspector en cap en el moment que l’anterior responsable del cos es va jubilar i l’Ajuntament va requerir d’un nou inspector.

La implantació de la valoració de llocs de treball s’havia de dividir en 3 anys començant al 2020 i es va pressupostar, però va esclatar la pandèmia i el Ple la va treure del pressupost. Aquest any tampoc s’hi va incorporar i el projecte del 2022, segons fonts del comitè d’empresa, tampoc la contempla.

El màxim responsable polític de la Policia Local és el regidor Josep Torres, que es va manifestar sobre les hores extra a RCTV quan va esclatar el problema, ja al 2019. En aquell moment, considerava que la reivindicació salarial no és vàlida ja que, segons ell, els agents volien cobrar més del que estava estipulat al conveni laboral. El govern no s’ha pronunciat més sobre aquest tema que continua actiu.

A les reivindicacions salarials dels agents se li suma la multitud de baixes que no s’arriben a cobrir amb més agents sinó amb interins. En els últims 5 anys s’han obert 9 processos de selecció per tal de cobrir places d’agents, però a hores d’ara hi ha més personal de baixa. Aquest any, també es va crear una borsa d’agents interins a la qual s’hi van presentar 61 persones, de les quals 12 van superar totes les proves. Aquesta borsa té una vigència de 2 anys que es preveu que s’esgoti abans d’hora.

En els últims 10 anys han marxat de la Policia Local de Calella 75 persones -44 d’elles eren agents amb plaça- a causa, majoritàriament, de les condicions laborals. Aquesta xifra pràcticament duplica la plantilla actual. Altres agents també estan en procés d’oposicions a altres ajuntaments o tenen previst marxar pròximament.

El cos de la Policia Local de Calella té mala fama entre la resta de policies perquè el que es cobra per hora és inferior a d’altres cossos de municipis similars. Es dona el cas que alguns agents han vingut d’altres ciutats amb l’esperança de tenir un millor lloc de feina i han acabat tornat a la comissaria de la que venien.

La problemàtica s’agreuja ara que ens trobem a les portes de la campanya de Nadal, moment en el que cal reforçar el patrullatge de carrer ja que augmenta la mobilitat i el consum. Per les compres nadalenques es porten, habitualment, més diners al damunt.

En el context actual també ens trobem en un moment de més sensació d’inseguretat pels robatoris que s’han produït a les botigues darrerament i que han estat denunciats pels comerciants, que porten temps reclamant més vigilància policial, un fet difícil tenint en compte les condicions en les que es troba el cos de la Policia Local. A nivell general, també ha augmentat la inseguretat per casos com la brutal violació d’Igualada, que ha fet incrementar la por de les noies a anar soles pel carrer.

Comparteix el contingut!

Go to Top