Calella està bruta! Calella està bruta?

2021-12-16T09:35:37+01:0016/12/2021|

Em sembla que no descobriré res de nou si afirmo que el tema de la neteja de la ciutat està de plena actualitat des de fa…, molts anys! Per bé que en els darrers mesos, algun partit polític local ha posat el dit a la nafra a l’entorn del funcionament de la recollida de la brossa i ha posat a la llum deficiències del servei i alguna pràctica que possiblement sigui negligent. El cert és que el debat sobre la neteja està servit des de fa molt temps. I potser ara, amb dades més objectives que ens presenten el tema de forma més contundent.

De sobres és sabut que mantenir un municipi net i polit, és car. No és només la recollida dels residus que generem els ciutadans que hi vivim tot l’any, sinó també els que generen les segones residències, els hotels i els visitants, que a Calella en són molts! És també la neteja dels espais públics: carrers, places, jardins, platja…, que exigeixen una despesa considerable. Tanta, que sense cap mena de dubte puc dir que si es destinessin tots els diners necessaris per tenir una ciutat neta, segurament el pressupost municipal patiria de valent per poder finançar altres despeses. Els costos, no ens enganyem, són alts. I cal tenir present que una part important dels que “embruten” no paguen taxes municipals per la recollida de les seves deixalles. I aquest és un problema no menor. Un municipi turístic genera una part de despesa que el propi municipi no pot pagar. I ara per ara, això no sembla que tingui solució.

Si a més a més, com s’ha demostrat per les investigacions d’un partit polític, l’empresa que té la concessió de realitzar la recollida dels residus no ho està fent d’acord amb el contracte que es va signar en el seu moment, doncs ja tenim una dificultat més a l’hora de donar una resposta adequada al tema. I això, simplement, no es pot acceptar. Si l’empresa no fa bé la seva feina i incompleix el contracte, doncs es rescindeix i se’n convoca un de nou. A part de demanar danys i perjudicis, si s’escau.

I en relació a la neteja dels diferents espais públics, molts ciutadans no són conscients del cost que té aquest servei. És molt alt. I complexa de gestionar. Igualment, s’ha d’exigir que es compleixin els requisits demanats a l’empresa concessionària. Però en aquest cas, crec amb raó, seria molt bo per a tots que el comportament de la ciutadania ajudés a mantenir nets els carrers, places i els diferents espais públics. No em sembla de rebut carregar tota la responsabilitat a l’empresa que ho ha de fer. Hi ha una part important de compromís social dels veïns i veïnes de la ciutat a mantenir nets aquests espais. Tampoc costa tant. I per més que ho intento, no acabo d’entendre com pot ser que hi hagi persones que els importi ben poc si aquests espais compartits estan bruts per la deixadesa en les formes d’utilitzar els espais: qui embrut és responsable del que ha fet, no en tenen la culpa els que ho han de recollir. A vegades he escoltat algun ciutadà dient allò de “és que no netegen”, o bé “no sé quan passen a netejar, però ho fan poc”, o encara “jo ja pago perquè netegin no?, doncs tinc el dret a embrutir”. I altres perles semblants. El principi de responsabilitat ciutadana s’inicia amb el compromís a respectar en bones condicions els espais comuns. Si no, no és possible la neteja. Per culpa d’aquest egoisme individualista, molts aspectes comunitaris són difícils de complir.

Acabo amb una reflexió final: netejar és una mostra de solidaritat compartida entre els veïns i veïnes d’una ciutat. Si tots actuem correctament, l’Ajuntament no haurà de gastar-se tants diners. Diners que podran destinar-se a altres serveis o projectes. A veure si ho entenem d’una vegada…

Comparteix el contingut!

Go to Top