Una associació d’art insta la Generalitat a declarar BCIN el jaciment del Roser

  • L’Associació Cultural Art Públic demana “màxima protecció” per les ruïnes

  • La Plataforma celebra la descoberta de noves estructures

Les obres del supermercat Aldi han fet aflorar nous murs en una zona no excavada fins ara.

Noves restes descobertes al solar. (Foto: @calellaromana)

2022-01-19T18:06:21+01:0019/01/2022|

Un nou actor ha demanat la declaració de la vil·la romana de Calella com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). Després que la Comissió de Cultura del Parlament rebutgés augmentar la protecció al jaciment, ara és l’Associació Cultural Art Públic qui ha demanat formalment a la Generalitat atorgar aquesta figura a les ruïnes.

En la seva petició, l’entitat destaca “la necessitat de donar la màxima protecció a un jaciment excepcional i únic a la Mediterrània per evitar que es torni a destruir el nostre patrimoni i assegurar la realització de diverses intervencions arqueològiques en les màximes condicions de qualitat que ens permetin mostrar el nostre patrimoni en les millors condicions. Un patrimoni que no és només de Calella, sinó de tots, i que es necessari pel territori i per la gent que viu en ell”.

L’Associació Cultural Art Públic és una entitat amb seu a Cornellà de Llobregat que gestiona un fons excepcional d’art contemporani. El seu president, Lluís Torrens, ha estat durant molts anys gestor, a més de fundador, de la sala Art Públic, un espai expositiu de Cornellà en el que han exposat molts artistes i creadors tant del món de la pintura com de l’escultura.

L’art s’uneix, en aquest cas, al patrimoni per demanar la màxima protecció per les ruïnes. La pilota és ara, de nou, a la teulada de la Generalitat, que pot admetre la instància o bé desestimar-la. En cas que tirés endavant, s’elaboraria un informe tècnic del jaciment avaluant la necessitat de declarar-lo BCIN. Tenint en compte que la majoria dels grups parlamentaris van refusar aquesta protecció a la Comissió de Cultura, també els dos partits que formen part del govern -ERC i Junts per Catalunya-, es fa difícil creure que tindrà un desenllaç diferent aquesta vegada.

La Plataforma per la dignificació de la Vil·la romana de Calella celebra la petició de l’associació artística i espera que arribi a bon port, tot i no ser gens fàcil. Han tornat a demanar a l’Ajuntament de Calella que revisin el projecte constructiu de l’Aldi per considerar que no compleix la protecció de BCIN que podria obtenir gràcies a la petició de l’entitat.

Noves troballes

La proposta de l’associació d’art no és l’única bona notícia que ha rebut la plataforma. També destaquen que s’han trobat noves estructures a una zona del terreny on s’ubica el jaciment no excavada durant les prospeccions dels arqueòlegs. Aquestes restes es troben a la zona limítrof amb la carretera d’Hortsavinyà, a tocar de la N-II.

El moviment veïnal entén que, després d’aquesta nova descoberta, és més necessari que mai aturar el projecte i replantejar-lo per tal de “desplaçar la construcció de l’Aldi a la banda nord, on no hi ha restes. És una obligació moral i una qüestió única i exclusivament de voluntat política”, afirma la plataforma. També reclamen recuperar la idea de jardí arqueològic.

Comparteix el contingut!

Go to Top