L’Ajuntament incompleix els terminis per convocar la consulta sobre la platja de gossos

A l'estiu, els gossos no poden estar a la platja a Calella

  • Al mes de novembre acabava el termini per convocar la consulta, que ja s’hauria d’haver realitzat. El grup promotor reclama que es posi data per fer la pregunta a la ciutadania i se'ls mantingui informats.

2022-01-29T12:39:03+01:0029/01/2022|

Un dels processos participatius més mediàtics de Calella durant l’any 2021 va ser el de la consulta sobre la platja de gossos. El grup promotor va recollir les signatures necessàries perquè la consulta es realitzés, però el termini per convocar-la ja ha expirat des de fa mesos, sense que hi hagi cap data sobre la taula i incomplint els terminis que marca la llei de consultes populars no referendàries i d’altres formes de participació ciutadana.

A finals de juliol, l’Ajuntament va confirmar al grup promotor de la consulta que havien aconseguit el 10% necessari per convocar la pregunta a la ciutadania. A partir d’aquell moment, l’alcaldessa disposava de tres mesos per signar el decret de convocatòria, que donava temps fins al mes de novembre per poder posar una data per celebrar la consulta. A mitjans de novembre, l’alcaldessa, Montserrat Candini, deixava l’alcaldia temporalment per baixa mèdica i la substituïa el primer tinent d’alcalde, Marc Buch. Cap dels dos ha convocat la consulta ni hi ha hagut cap tipus d’explicació des del govern, denotant la falta d’interès de l’executiu local en què se celebri, malgrat que Candini va assegurar que “s’acatarà el que digui la ciutadania”.

El grup promotor ha presentat una instància a l’Ajuntament preguntant perquè no s’ha convocat en el temps que marca la llei i reclamant una data, alhora que demanen estar informats de les qüestions relatives a la consulta i dels contratemps que puguin sortir. Des del moment que l’alcalde en funcions signi la convocatòria, la consulta s’haurà de realitzar entre els 30 i 60 dies posteriors.

La pregunta que els calellencs hauran de respondre és “Estaria d’acord en modificar l’Ordenança Municipal de Convivència i Via Pública, en el seu article 60.6, on prohibeix la circulació i estada d’animals domèstics a les platges, de maig a octubre, i així poder habilitar un espai a la platja per a gossos per tot l’any?”. És el grup promotor qui ha escollit la pregunta, que ha anat variant en funció del que el govern els comunicava.

El que més polèmica ha causat ha estat la tipologia de persones cridades a participar, ja que no es permet el vot als calellencs que tenen un gos censat. Això es deu al fet que el ple va tombar una consulta general a tota la població, al·legant que s’han de dirigir només a un segment de la ciutadania. El grup promotor va argumentar que entenien que tots els propietaris de gossos estarien d’acord en tenir una platja per les seves mascotes, de tal manera que es dirigirien cap a la resta de ciutadans per conèixer la seva opinió, un fet que ha generat el rebuig d’aquells que tenen el seu gos censat.

A més de la data hi ha altres incògnites al voltant de la consulta, com el cost que tindrà la infraestructura necessària per realitzar-la i la zona de la platja en la que s’ubicaria si el resultat fos positiu.

Al Maresme ja hi ha diverses platges per gossos, com són la de Poblenou, la de la Picòrdia a Arenys de Mar, la del Cavaió a Canet de Mar, la Conca a Malgrat de Mar, la de Ponent a Mataró, la del Masnou o la de Llevant a Premià de Mar. Fins ara, les tres platges de Calella només permeten l’accés dels gossos fora de temporada.

Comparteix el contingut!

Go to Top