La Fiscalia es querella contra l’alcaldessa, Montserrat Candini, per malversació i prevaricació

  • La Fiscalia veu delicte en la contractació de la campanya turística “és Calella” de l’estiu de 2020

  • La querella també inclou l’empresari que va dissenyar i avaluar la campanya i dues persones de comunicació

Montserrat Candini, a la sala de plens de l'Ajuntament. (Foto: @calellaesmes)

2022-02-07T16:05:37+01:0007/02/2022|

La Fiscalia ha  presentat una querella contra l’alcaldessa de Calella, Montserrat Candini, pels presumptes delictes de malversació, prevaricació i falsificació de document mercantil a l’entorn de la campanya de promoció turística “és Calella”. La querella també és contra dues extreballadores de l’àrea de comunicació del mateix Ajuntament i que facturaven com a autònomes encadenant contractes que assignava la Junta de Govern Local i contra l’empresari que va dissenyar i, alhora, auditar la campanya.

La investigació, que l’ha dut a terme el Unitat Central d’Anticorrupció dels Mossos d’Esquadra, conclou que l’adjudicació del disseny de la campanya i de la posterior auditoria al mateix grup d’empreses, tal com va informar CALELLA COMUNICACIÓ a finals de l’any 2020, seria constitutiu de delicte.

La campanya es va encarregar a l’empresa Vitamine Comunications S.L. a l’estiu de 2020, en plena pandèmia, però a finals d’aquell mateix any es va contractar a l’empresa OFV Consultors de Comunicació 2018 S.L. fer una auditoria per avaluar l’impacte de la mateixa. Segons el Ministeri Públic, l’informe entregat per l’empresa seria “de molt baixa complexitat tècnica i no requereix més que una jornada de feina malgrat el seu elevat cost, superior fins i tot al de l’elaboració de la campanya publicitària”. De fet, les metadades del document entregat revelen que va ser redactat en només una hora i mitja, pel qual va percebre 15 mil euros.

Totes dues societats mercantils tenen el mateix administrador, Carles F. E., que va rebre un total de 30 mil euros pels dos encàrrecs. La Llei de Contractes del Sector Públic no permet fer adjudicacions de més de 15 mil euros (sense IVA) sense fer publicitat prèvia, però cal haver demanat tres pressupostos a tres empreses diferents. Segons la querella, no consta cap altre pressupost en l’expedient.

La investigació també ha conclòs que l’empresa que va realitzar l’auditoria no té treballadors ni infraestructura per poder-la realitzar i que, per tant, va ser la mateixa empresa que va dissenyar la campanya que va fer l’informe malgrat que es facturessin per separat.

A més, l’informe de la Fiscalia també revela que la campanya va ser elaborada abans que el ple de l’Ajuntament aprovés la seva contractació i li notifiqués a l’empresari. La campanya es va difondre per diferents emissores de ràdio, televisió i va tenir un cost final de 89 mil euros amb l’objectiu d’atraure turistes a la ciutat l’estiu de 2020 en plena pandèmia.

Fragmentació de contractes

Dues extreballadores de l’àrea de comunicació de l’Ajuntament també estan incloses a la querella. Tot i haver estat treballant per l’Ajuntament durant un llarg període de temps, no formaven part de la plantilla municipal, sinó que presentaven factura com a autònomes “encadenant contractes menors”, segons denuncia la Fiscalia, que acusa a Candini de fragmentar contractes per cobrir necessitats permanents del consistori. A més, les dues haurien facturat hores extra a l’empresari investigat tot i que “mai havien realitzat serveis” per ell.

Les dues tècniques de comunicació van emetre dues factures per un import de 1.590 euros cadascuna a OFV Consultors de Comunicació 2018 S.L., que segons descriu el Ministeri Públic, l’empresa hauria abonat a petició de l’alcaldessa. Per compensar aquest pagament s’hauria adjudicat l’auditoria de la campanya a l’empresa investigada.

La investigació la porta el Jutjat d’Instrucció número 4 d’Arenys de Mar, on els querellats hauran de prestar declaració: Candini, que es troba en situació de baixa mèdica des de novembre de 2021, les dues extreballadores municipals i l’administrador de les dues societats.

Comparteix el contingut!

Go to Top