Què hem de fer amb el tren?

2022-03-31T17:46:32+01:0031/03/2022|

El darrer temporal de llevant ha tornat a mostrar la fragilitat de la costa. I de com aquesta està començant a canviar el paisatge costaner. I el què és més important: ens avisa que no hi “posem” gaire coses allà, perquè més d’hora que tard, quedaran sota l’aigua. I això per causa del canvi climàtic. És un fet, no una previsió. I el tren, la línia del tren més antiga de l’Estat espanyol passa, justament, pel costat del mar. Per tant, té tots els “números” d’acabar sota l’aigua. Al temps…

Aquesta realitat posa damunt de la taula dels polítics que ja estan arribant tard a proposar una solució. Com sempre, vaja!

Fa molts anys que s’està “debatent” què cal fer amb aquesta línia de tren: que si soterrar-la al mateix lloc on està ara, que si soterrar-la més cap a l’interior, que si fer-la passar per sota els municipis costaners, que…, en fi, projectes i idees que mai han cristal·litzat en res concret. I ara, venen uns geòlegs i ens diuen el què molts ja venim dient des de fa anys: que cal soterrar-la per l’interior. Vaja, quina novetat!

I ara sortiran els que no veuen més enllà de la punta del seu nas, dient que cal mantenir-la on està, elevar-la, fer doble via i no sé quantes propostes “increïbles”…, quan la realitat és que si d’una cosa n’estic segur, és que la proposta de solució només es pot fer a partir d’un projecte més ambiciós: com volem que sigui la comarca del Maresme en el futur. No hi ha cap altra sortida. No és només projectar una solució per un tema concret, cal pensar en la comarca com una unitat territorial, amb unes singularitats concretes, amb un determinat nombre de població actual i futura, amb uns serveis, amb unes indústries productives, amb una defensa mediambiental i amb un territori que ha de ser sostenible (i això em fa recordar que el tema de l’aigua de boca serà un problema a resoldre dintre de poc temps). Dit d’una altra manera, cal pensar en un PLA ESTRATÈGIC per a tota la comarca i no només en resoldre un tema…, i pilota endavant…

El Maresme porta ja massa temps sense tenir en compte el futur. Fins ara, els polítics s’han dedicat a fer pedaços per anar tirant. I quan parlo de polítics em refereixo als de la Generalitat i als de l’Estat, que són les dues administracions que tenen competències en infraestructures bàsiques per al futur de la comarca. Repassem-les: costes (Estat i Generalitat), la línia de tren (de moment, l’Estat), les carreteres (tant la Nacional com l’autopista) que una és de l’Estat i l’altra de la Generalitat, les rieres (Generalitat) i la gestió mediambiental general. I què han fet durant els darrers 30 anys? Fer una autopista i perdre la gran ocasió de traslladar-hi la línia de tren, ja que havent d’obrir el territori per construir la principal via de comunicació que ara tenim, no podien haver aprofitar per donar resposta a la problemàtica ja coneguda de la línia del tren? Doncs sembla que el seu cervellet no donava per a tant. I així estem a dia d’avui: havent de lamentar-nos pels problemes que té la línia del tren.

Un darrer apunt: el tros de platja que ha desaparegut literalment del mapa no és el lloc on s’han d’invertir uns 5 milions d’euros dels diners “Next Generation” atorgats a Santa Susanna? Si la resposta és afirmativa, ja podem afirmar que seran diners “tirats al mar”!!

Grans visionaris té Europa a l’hora de decidir on invertir els diners!

Comparteix el contingut!

Go to Top