Els Amics del Parc Dalmau reclamen la recuperació de la bassa de la pedrera

  • El projecte hauria d’haver-se executat en el marc dels participatius del 2019 però el govern l’ha relegat

  • Els participatius són cada vegada menys creïbles

Els Amics del Parc Dalmau treballant als voltants de la pedrera

2022-04-05T16:21:03+01:0005/04/2022|

Els Amics del Parc Dalmau reclamen que s’executi el projecte que van presentar als Pressupostos Participatius i que, segons les bases de la convocatòria, hauria estat un dels guanyadors. No es tracta dels Participatius del 2021, tampoc del 2020, sinó de l’any 2019, que tot i fer tres anys, encara no s’han realitzat. Però lamenten que el govern ha guardat en un calaix el seu projecte fins a rebre un finançament caigut del cel com són els fons Next Generation.

L’entitat que té cura del Parc Dalmau se sent “menystinguda” pel govern municipal per haver passat per sobre de la seva proposta, que consistia en recuperar i millorar la bassa de la pedrera del Parc Dalmau, situada al costat del Pati de l’Ós. Volen que torni a tenir aigua i que hi proliferi nova fauna i flora. Actualment, la bassa és un estanc sec, ple de grafits i sense més atractiu que la paret de roques. 

Aquest projecte tenia un cost aproximat de 60 mil euros. La convocatòria dels participatius de 2019 estava dotada de 125 mil euros i la proposta que va guanyar va ser la de crear un parc infantil adaptat als nens i nenes amb discapacitat -emmirallats en el parc pirata de Poblenou al qual hi van a jugar molts infants calellencs-. Però el cost d’aquest parc només era de 33 mil euros. Les bases dels participatius especifiquen que si el projecte guanyador no arriba a esgotar la partida, s’executarà el següent que entri dins del pressupost. La reforma de la bassa va quedar en tercera posició, però era el que es podia encabir dins dels 125 mil euros. És a dir, es podien executar el primer i el tercer projecte i encara quedaven 32 mil euros de romanent.

Després de tres anys, cap d’aquests projectes està realitzat, ni tan sols licitat. Els Amics del Parc Dalmau han demanat en diverses ocasions al govern l’estat del projecte, sense rebre “cap resposta prou convincent”. Fins que han rebut un gerro d’aigua freda: la regidora de Participació, Cindy Rando, els ha comunicat que releguen la reforma de la bassa als fons Next Generation perquè volen fer un projecte més “ambiciós” amb el parc adaptat. Tot i no confirmar el cost que preveuen destinar-hi, es podria tractar d’un espectacular increment del 390%, passant dels 33 mil euros previstos inicialment a 125 mil. En una convocatòria de Pressupostos Participatius, en la que suposadament és la ciutadania la que escull a què es volen destinar uns diners, és el govern qui ha acabat decidint, saltant-se les bases que el propi consistori va redactar. Els Amics del Parc Dalmau acusen que el govern també està menystenint els ciutadans que van votar per la reforma de la bassa.

Les famílies guanyaran un parc adaptat pels infants, però la ciutadania de Calella perd el poc poder de decisió que tenia sobre el pressupost municipal, el de l’única partida en la que se li demanava l’opinió.

Els tres partits d’esquerres de l’oposició presenten una moció al ple d’aquest dijous per demanar que s’executi la reforma de la bassa, una moció que s’hi reafirmen tant la CUP com Calella en Comú, però que ERC no ha confirmat. Perquè prosperi, però, necessiten si o si el vot a favor de Ciutadans. No els val ni una abstenció ni un vot en contra, pel que s’hauran de guanyar a Guillermo Gomis si volen tenir el seu suport.

Participatius poc creïbles

Cada any es destina una partida econòmica a projectes que poden presentar els ciutadans. La convocatòria no té èxit, ni a nivell de presentació de propostes ni tampoc de vots. A això se li suma que la majoria de projectes guanyadors triguen molt de temps a executar-se, com es constata en la convocatòria del 2019, i que de vegades directament no s’han fet, com és el cas de l’àrea de jocs infantils de la platja que va sortir escollida l’any 2018 i que el govern no va executar al·legant les traves que hi posava Costes per l’ocupació del litoral. Un simple viatge en tren pel Maresme permet veure moltes àrees infantils a les platges dels municipis veïns.

L’any passat, la partida destinada als participatius es va reduir en un 20%, passant de 125 mil euros a 100 mil, una reducció que s’ha mantingut aquest any i que, amb tota probabilitat, el govern actual no tornarà a apujar. La rebaixa de la partida, sumat al fet que s’han saltat les seves pròpies bases augmentant el pressupost per un projecte en detriment d’un altre, dona a entendre que el govern no es creu els Pressupostos Participatius.

Els Amics del Parc Dalmau destaquen que una altra proposta presentada als participatius del 2019 i que va quedar per darrera de la reforma de la bassa en nombre de vots, la instal·lació de mòduls per les bitlles catalanes, es va executar l’any passat mitjançant un acord amb la regidoria d’Esports, pel que els projectes que el govern considera si que es fan. També estan en marxa actualment les obres d’eliminació de barreres arquitectòniques als carrers, proposta guanyadora de la convocatòria del 2020.

Obres mai executades

L’entitat ambientalista també reclama que es portin a terme les obres de la segona fase del projecte de reforma del Parc Dalmau, aprovat l’octubre del 2016 i pel que hi ha assignades dues partides econòmiques que sumen un total de 120 mil euros corresponents als pressupostos de 2019 i 2020.

També exigeixen que, “en virtut de la llei de transparència” -una paraula de la que s’enorgulleix el govern malgrat a la pràctica aplicar-la ben poc-, es publiquin les actuacions a què es destinen els 19 mil euros anuals que s’assignen com a manteniment del Parc Dalmau.

Comparteix el contingut!

Go to Top