El Parkinsol i l’edifici més alt de Calella, punts crítics en cas d’incendi

  • Dos llocs de difícil accés pels bombers a Calella: el Parkinsol i l'edifici més alt
  • Els Bombers de Pineda tenen controlats els indrets de més difícil accés o que tenen particularitats que els fan més complicats en cas d’incendi. A Calella són el Parkinsol i l’edifici més alt, però també l’Hospital.

2022-04-07T19:25:46+01:0007/04/2022|

Calella no té carrers excessivament estrets que preocupin als Bombers en cas que es produeixi un incendi, però si que hi ha dos punts que cataloguen d’una manera especial: el Parkinsol i l’edifici més alt de la ciutat, amb entrada des del carrer Balmes, al qual anomenen Torre Calella.

El Parc de Bombers de Pineda té fitxes d’aquests dos espais amb tota la informació que necessiten. El cap de parc, Juan Peinado, explica que “no ha passat mai res, però es tracta de tenir-ho controlat i estar entrenats per si algun dia passa alguna cosa”. Del Parkinsol destaca que té moltes mesures de seguretat, que té 3 plantes i 540 places d’aparcament i que hi estacionen un parell de cotxes elèctrics. També coneixen tots els accessos per saber quin és el més ràpid per arribar al vehicle que pugui estar cremant, cap a on anirà el fum i quins mitjans de detecció i extinció de fums tenen al mateix aparcament.

De fet, tots els torns van fer entrenaments durant el mes de març, anant amb els vehicles al Parkinsol i analitzant totes les particularitats. “Es important que tot el personal del parc conegui els edificis singulars, encara que estiguin només 6 mesos”, assegura Miquel Luchena, un dels bombers del parc de Pineda.

En el cas de l’edifici d’habitatges, tenen un document en el que detallen que consta de 18 plantes, la forma com funciona l’ascensor i la ventilació de cadascun dels pisos. “La nostra tasca és anar a tots els possibles indrets que ens doni algun tipus de dificultat operativa concreta, com carrers estrets o difícils d’accedir. Els identifiquem, fem una fitxa, informem a tots els membres del parc i ho poden consultar en una tauleta en el trajecte des d’aquí fins al punt de destí. Així intentem ser més eficients a l’hora de realitzar la intervenció”, exposa Peinado.

Luchena avisa que “l’Hospital de Calella també és un edifici singular. Per sort mai hem tingut cap incident, però que si algun dia passés, és un edifici que hem de conèixer, perquè té diferents alçades. Hi estem anant”, explica el bomber.

El Parc Dalmau, controlat

Les entitats que més freqüenten el Parc Dalmau tenen por que els Bombers tinguin problemes per accedir-hi en cas d’un incendi forestal. Tot i queaquest tipus de focs són una gran preocupació, el cap de parc de Pineda afirma que el Parc Dalmau “no ens planteja una dificultat excessiva per accessos”, ja que “tenim accessos per la part de dalt i la part de baix, no és un parc que sigui excessivament gran ni tampoc està mal gestionat”. Tot i així, tot depèn de l’evolució del foc i de les condicions climàtiques que es puguin donar.

Els més temuts són els anomenats súperincendis o incendis de sisena generació, que són molt més virulents i difícils de controlar perquè “involucra la sequera acumulada de tots aquests anys i es barreja amb el canvi climàtic i l’escalfament global”. Per això, tant els propis bombers com la resta de cossos d’emergències han de fer formacions per saber com controlar-los. Tot i així, Luchena assegura que “queda molt lluny associar el Parc Dalmau a un gran incendi forestal. La resposta que nosaltres podem donar és molt ràpida i contundent”.

El que sí que “crea un problema” pels bomber és el “piroturista”, que és la persona curiosa que va a observar o a fer fotos de l’incendi. Peinado demana no acostar-se mai al foc pel perill d’atropellament amb els vehicles pesants i perquè impedeix als bombers aplicar algunes maniobres, com és la del foc tècnic, que consisteix en aplicar foc per cremar la vegetació.

Comparteix el contingut!

Go to Top