ANALISI

Indignació al Mercat Municipal per la “inoperància” de l’Ajuntament

  • “Fa pena”: l’opinió dels clients en veure només dues parades a l’interior del Mercat

Cal Xoi i Cal Federal són les úniques parades que aguanten obertes. Però per quan de temps? Els paradistes esperen indignats que vingui un canvi de model anunciat que de moment s'ha quedat tancat dins un calaix de l'Ajuntament

  • Paradistes indignats amb l'Ajunatament celebrent els 7 anys des de la reforma
  • Set anys després de la reforma del Mercat, només hi ha dues parades obertes, una de fruita i verdures i una altra de peix. Passen els anys i la patata calenta del mercat continua sense resoldre's

2022-05-05T09:53:38+01:0005/05/2022|

El mercat fa pena és el comentari recurrent que fan els clients que entren al mercat als paradistes actuals. Després de la reforma que va costar gairebé 400 mil euros, al maig de 2015 -just ara fa 7 anys-, hi havia d’haver 10 parades obertes: tres de fruita i verdura, dues carnisseries, dues de peix, un forn, una de fruits secs, una de bacallà i un bar. A la realitat, només se’n van arribat a ocupar set, cap carnisseria.

A hores d’ara només queda oberta una parada de fruita i verdura i una de peix. La distribució de les botigues va haver d’alterar-se per evitar el ridícul de tenir taulells buits davant mateix de la porta d’entrada. Però no fa bona impressió, és una patata calenta que arrenca de fa temps i acabarà aquesta legislatura sense projecte, ni un futur clar. Ningú, cap partit polític del consistori, ha plantejat cap solució raonable al respecte.

Si algú va al mercat aquests dies, pot veure una pissarra que hi posa “Gràcies a tothom per la vostra paciència, gràcies a l’Ajuntament per la vostra inoperància“. La parada de Cal Xoi, que ven fruita i verdura, principalment, del seu propi hort, és l’única que aguanta oberta des de la reforma de l’any 2015, i els seus propietaris veuen indignats com se’ls menysté

Una pissarra amb un missatge pels clients i també per l’Ajuntament dona la benvinguda al Mercat. La pissarra és un acte de denúncia que busca la reacció de les autoritats locals, que no s’han preocupat de preguntar per què l’han posat.

A tall d’exemple, en plena pandèmia el mercat municipal va patir un robatori. Tot i no ser gaire important, s’havien de solucionar uns tancaments que encara, a hores d’ara, no s’han arreglat. “Vam firmar un contracte i unes condicions, ens queden vuit anys de concessió, ara només hi ha dues parades, fa tres anys que no s’hi interessa ningú. Sense expectatives, ens poden assegurar que podrem estar-hi?“, es pregunta la Montse Gelmà de Cal Xoi. Passa el temps, cada vegada és menys rentable i l’equipament pot entrar en desús com ha passat a altres mercats. Estan passant per l’equador de la concessió.

Les condicions econòmiques de les parades no són gens exagerades: a partir de 190 euros mensuals. Si no hi ha hagut interessats durant tant de temps és que no s’hi preveu cobrir els costos

Els dies forts del mercat són el divendres a la tarda i els dissabtes al matí. La pandèmia i la marxa dels paradistes de roba del mercat ambulant dels dissabtes a la Riera Capaspre ha acabat de fer vessar la gota al got.

Els turoperadors porten els turistes a veure el Mercat en la seva ruta per Calella, els paradistes senten el comentari recurrent: “que trist, quina pena”. Una opinió que comparteixen, tot i que, afectats de ben a prop, han de carregar-se a les espatlles. A més a més, s’anuncia el mercat com una localització estrella de la Calella Film Comission, esperant que alguna productora s’enamori del nostre mercat. Però clar, per rodar-hi al seu interior, caldrà vestir les parades i omplir-les de productes. Això sí, és un edifici emblemàtic, de 1927.

El Mercat Muncipal de Calella és un edifici construït per Jeroni Martorell fa 95 anys. D’una sola nau, d’estil noucentista, l’edifici sembla reproduir les façanes barroques d’algunes masies de la zona, amb elements decoratius fets de terra cuita. De la mateixa manera, les finestres reprodueixen, en grans dimensions, les cobertures de les golfes o cellers de les masies.

La reforma de 2015 va separar l’espai interior en dos grans blocs: per un costat les 10 parades, per altre costat, un espai polivalent -l’Espai Mercat-, actualment utilitzat com a punt de vacunació comarcal contra la COVID-19. La separació entre un i l’altre era pel bar. I el bar? Doncs igual. Tancat. No en va l’Esplai Caixa va proposar crear-hi un centre integral de serveis i recursos per a la gent gran en aquest espai.

Ni el bar funciona. Ni menús, ni tapes. El bar ha pogut aprofitar els esdeveniments que s’han fet a l’Espai Mercat. Però els horaris obliguen a tenir-lo tancat quan podria estar obert i fer caixa, per això marxen.

Fa dos anys, el govern va córrer a presentar una empresa que havia de portar-ne la solució: transformar el mercat en un espai gastronòmic. Un canvi de model que van presentar en una reunió amb els paradistes i van vendre a “bombo i plateret”. Es pretenia atraure comerciants a les parades buides transformant-lo a un espai de restauració i degustació a l’estil del mercat de Sant Cugat.  Per això calia licitar-ne la gestió. A la realitat, dos anys després: res de res.

Ningú vol muntar un forn de pa al Mercat

Qui no recorda del bullici del mercat quan estava ple de parades i els clients feien cues? On és el Forn de la Tata? On son en David i la Cristina de la verduleria? On és la Cèlia del bacallà? El bar de Can Xena i l’Ana i en Bet del Tasca de la Vasca també han marxat. Creix el mercat de Malgrat i baixa el de Calella. Quan s’hi fan activitats, motivades i subvencionades per la Diputació de Barcelona “serveixen per fer venir gent al Mercat però no compren. […] Fan coses concretes per un dia especial i adéu“, diu la Montse de Cal Xoi. Ara per ara, parades buides, pocs clients i paradistes desmotivats. Això si, s’hi poden trobar les maduixes del Maresme.

El Mercat Municipal serà recordat pel gran cost que va tenir reformar-lo i el poc rendiment que se n’està traient. Potser si en comptes de pagar per la parada es cobrés per omplir-la, almenys faria més goig…

El bar porta tancat des de l’inici de la pandèmia

Comparteix el contingut!

Go to Top