El Comitè Científic del Maresme pel canvi climàtic defensa naturalitzar les platges i passejos

  • Plantegen traslladar la via del tren i eliminar espigons i càmpings a primera línia

  • Rieres, boscos, aigua, energia i mobilitat són aspectes clau per abordar

La via del tren és un escull important a la patja de Calella

2022-05-10T16:46:15+01:0010/05/2022|

El Consell Comarcal del Maresme va impulsar a principis d’any un Comitè Científic amb 38 experts de diferents àmbits per tal de crear una estratègia comarcal davant el canvi climàtic. Aquest grup d’experts defensa la necessitat de naturalitzar les platges i passejos marítims, pel que demanen que la línia de tren del Maresme es traslladi a l’interior, una auditoria climàtica dels ports i eliminar els elements que interfereixen en la primera línia de costa com els espigons o els càmpings.

El Comitè Científic ha presentat un document amb 34 mesures i 165 accions, com promoure la producció d’energies renovables, realitzar un Pla Director de la gestió del cicle integral de l’aigua al Maresme, implantar fórmules de transport a demanda o fomentar actuacions per reduir la vulnerabilitat a les onades de calor. Aquest document s’ha presentat en la jornada “Ciència i Canvi Climàtic al Maresme. Què fem ara?”.

Les diferents mesures s’agrupen en camps de treball com l’energia renovable, la mobilitat sostenible, la reducció de la incidència d’inundacions i rierades o la conservació del litoral davant l’increment dels temporals i la pujada del nivell del mar. Totes aquestes qüestions es plantegen des de fa temps, tot i que han anat quedant relegades. La falta d’una implicació real ha portat a moltes persones, sobretot de molts joves, a patir “ecoansietat”.

L’ecoansietat és l’angoixa davant les conseqüències del canvi climàtic, ja reconeguda per l’Organització de les Nacions Unides (ONU) i que, segons un estudi de la plataforma Avaaz amb la col·laboració d’investigadors universitaris, la pateixen el 75% dels joves d’entre 16 i 25 anys. Els enquestats afirmaven veure el seu futur com a aterridor i consideraven que els seus governs estaven fallant, fins i tot arribant a dubtar de tenir fills.

El grup d’experts han executat la primera fase de treball de la Mesa Territorial per l’Adaptació al Canvi Climàtic (METACC). La segona fase involucra a tots els ajuntaments de la comarca per tal d’aprovar l’Estratègia de Transició Energètica i Acció Climàtica del Maresme i al mes de setembre es preveu crear l’Observatori del Canvi Climàtic. De fet, el Maresme ja compta amb l’Observatori de desenvolupament local que recull les dades sobre l’atur a la comarca o sobre la situació de la COVID-19. El Comitè Científic també planteja la creació d’una Oficina Comarcal d’Energia descentralitzada, per la qual no hi ha un calendari.

El Consell Comarcal del Maresme preveu enllestir tot el procés en un any i començar a implementar el full de ruta a partir de l’octubre i fins l’any 2030, una estratègia que haurà d’implicar a tots els municipis per tal que sigui efectiva. De fet, una de les mesures que el Comitè Científic destaca és la necessitat de millorar la governança per tal que hi hagi un enfocament integral de tot el territori, amb una bona coordinació entre totes les parts i millorant la informació disponible. En definitiva, demanen un canvi d’enfocament per poder implantar les accions previstes.

Comparteix el contingut!

Go to Top