Els Comuns denuncien que el Maresme paga quatre cops més cara l’energia per tractar l’aigua

  • SIMMAR, l’empresa mixta que gestiona el tractament de les aigües residuals a la comarca, hauria pagat 2,5 milions d’euros de sobrecost per l’electricitat, segons els Comuns

  • La formació reclama al Consell Comarcal que rebutgi la proposta de preus que va aprovar fa un mes i que presenti un nou pressupost adaptat als preus de mercat

L'estació depuradora de Mataró és una de les que gestiona SIMMAR. (Foto: Consell Comarcal del Maresme)

2024-05-15T12:42:24+01:0015/05/2024|

El grup comarcal d’En Comú Podem denuncia que l’empresa responsable del tractament i sanejament de les aigües residuals del Maresme, SIMMAR, està pagant quatre vegades per sobre del preu del mercat per l’energia elèctrica. La formació calcula que, durant l’any 2023, el sobrecost puja a més de 2,5 milions d’euros i reclama al Consell Comarcal del Maresme que rebutgi la proposta de preus unitaris que va aprovar al ple del mes passat. Els Comuns, que tenen al regidor calellenc Sebastià Tejada com a portaveu, ja van votar en contra dels preus i ara han presentat un recurs contra la seva aprovació.

En un comunicat, En Comú Podem denuncia que els preus que SIMMAR (Serveis Integrals de Manteniment del Maresme) -l’empresa mixta participada pel Consell Comarcal en un 20% i per altres societats, entre elles Sorea- paga per l’electricitat no tenen relació amb el preu real que té al mercat. Afirmen que la mateixa situació es dona en la concessió de subministrament d’aigua en alta a l’Alt Maresme, que té de titular a Agbar -del mateix grup que Sorea-.

L’electricitat és imprescindible en aquestes instal·lacions, tant per extreure-la de les seves fonts d’origen, com són els embassaments, rius, aqüífers i dessalinitzadores, el que es coneix com “en alta”, com per fer el tractament de les aigües residuals a les depuradores.

“Absència de supervisió”

Els Comuns acusen “l’absència de supervisió” del Consell Comarcal del Maresme cap a les dues societats, que està “permetent als socis privats establir uns preus desorbitats i inacceptables” i que genera “un sobrecost al pressupost de l’administració que, en darrer terme, està pagant la ciutadania del Maresme”.

Per tal d’avaluar aquest cost extra a les arques públiques i si s’han obviat les clàusules de revisió de preus establertes en els contractes, demanen un informe al Consell Comarcal i que s’elabori un nou pressupost pel 2024 que adeqüi els preus als del mercat.

Els Comuns refermen “el seu compromís amb la transparència política i la lluita contra el negoci d’un bé públic i comú com ho és l’aigua”. De fet, han estat el grup més crític amb la gestió de l’aigua a nivell comarcal, també amb la nova empresa que s’ha de crear degut a que la concessió a SIMMAR acaba al desembre d’aquest any.

Comparteix el contingut!

Go to Top