S’eleven a 15 els refugiats ucraïnesos obligats a marxar

  • Creu Roja gestiona el programa d'acollida de refugiats ucraïnesos
  • El conflicte bèl·lic a Ucraïna s'allarga i es fa difícil de gestionar les necessitats d'aquestes persones allotjades temporalment a Calella i a l’Alt Maresme. Es calcula que, en els pròxims dies, seran fins a 50 les persones refugiades que dormen als hotels obligades a traslladar-se.

2022-05-20T17:29:17+01:0020/05/2022|

Estem a finals de maig i la temporada turística comença a arrencar, pel que els hotels volen captar els turistes. A partir de juny ja estaran la majoria de places ofertades per omplir els establiments després de la pandèmia que ha suposat una caiguda dràstica de les reserves. Però algunes habitacions estan ocupades per refugiats ucraïnesos. Els hotels cobren 35 euros per cada nit per persona, una quantitat inferior als preus que ofereixen als turistes. Creu Roja és una de les entitats que gestionen aquest programa d’acollida per encàrrec del govern espanyol.

Ahir, però, algunes famílies que fins ara estaven dormint a l’Hotel Esplai es van quedar sense habitació per no haver volgut traslladar-se a Ourense, a Galícia, tal com els demanava Creu Roja. Eren mares amb nens, que finalment han pogut passar aquesta nit a l’hotel, però que no tenen on quedar-se. El motiu és que Calella és un dels municipis que serveix com a allotjament d’emergència, l’anomenada fase 0, en la que poden ser traslladats en qualsevol moment. Però les famílies volen quedar-se aquí, on els nens ja han estat escolaritzats. Al principi eren 6 famílies, però en els pròxims dies seran fins a 50 les persones que es trobin en aquesta situació.

Creu Roja explica que prioritza l’estabilització de persones amb tractaments mèdics i familiars de primer grau. Enric Morist, coordinador de Creu Roja a Catalunya, ha afirmat a TV3 que “si una persona vol sortir voluntàriament del programa, és lògic que també perdi les condicions del programa, el que no vol dir que no puguin tenir un suport de Serveis Socials o d’altres”. Les mares asseguren que han estat expulsades del programa tot i que la Creu Roja rebat que han sortit voluntàriament. Amb tot, no han signat cap document que acrediti res. 

Aquest matí, les mares ucraïneses han anat Serveis Socials per buscar una solució, ja que estan empadronades amb els seus fills a Calella, però han sortit amb les mans buides. “Per entrar en un programa [d’Acollida i Protecció Internacional del Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions] s’han d’acceptar els seus drets i els seus deures”, exposa Morist, un fet que no comparteixen les mares que volen mantenir els seus fills a la zona i continuar amb la seva escolarització.

Actualment, 116 nens i nenes estan escolaritzats a Calella, i 125 més allotjats en hotels de la ciutat estan a altres municipis com Sant Pol, Sant Cebrià de Vallalta, també des de Canet i fins a Santa Susanna. Des del dilluns passat, hi ha autocars per portar els escolars fins als centres educatius.

Al principi de la guerra s’incrivien fins a 800 ucrainesos diàriament a Catalunya, ara n’arriben un centenar. El Ministeri de l’Interior els hi dona un visat vàlid per un any, amb el que poden treballar, rebre sanitat pública i els nens s’escolaritzen.

Calella ha tingut fins a 1.250 persones allotjades, però actualment ha baixat fins a 650. Els refugiats ucraïnesos han anat traslladats, sobretot, des de Setmana Santa, tant a altres localitats catalanes com a pobles i ciutats de la resta d’Espanya. 

Comparteix el contingut!

Go to Top