L’Ajuntament destina 134 mil euros al servei de socorrisme a les platges de Calella

  • Es preveu una gran afluència de gent a les platges per l'onada de calor

  • Agents Rurals activen demà el Pla Alfa per risc d'incendis

  • La caseta de la Policia Local i de Pro-Activa estan just al costat
  • Pro-Activa s'encarrega, des de fa anys, del servei de salvament i socorrisme a les platges de Calella. Aquest cap de setmana es preveu molta afluència de banyistes, ja que el Maresme està sota una onada de calor inusual per l'època.

2022-05-22T10:47:56+01:0021/05/2022|

Tenir un servei de socorrisme a les platges dona seguretat a molts dels banyistes, especialment a la gent gran i a les famílies amb nens petits. També als casals d’estiu de la ciutat, que se solen ubicar davant de la caseta del servei de salvament per si tinguessin algun problema, ubicada al costat del parc infantil del restaurant La Gàbia. Però disposar de socorristes no és barat: l’Ajuntament destina gairebé 134 mil euros per cinc mesos, des de maig fins a setembre.

L’empresa que vigilarà les platges és Pro-Activa Serveis Aquàtics, la branca de serveis de l’empresa que lidera Òscar Camps, conegut per la seva tasca humanitària ajudant als immigrants que es juguen la vida al mar  a través de Pro-Activa Open Arms

S’encarregaran de la prevenció, vigilància, salvament, socorrisme i ajut a les persones amb mobilitat reduïda a les platges. També s’encarreguen de fer una primera assistència sanitària en cas de picades de meduses o algun problema lleu, com ferides poc profundes. Treballen especialment a la platja Gran i a la de Garbí, on habitualment se’ls veu passejant al bot de l’aigua, mentre que a la de les Roques només ho faran de forma esporàdica i des de l’aigua amb una moto aquàtica. 

Durant la temporada alta, que comprèn els mesos de juliol i agost, Pro-Activa ha de mantenir 9 persones fent la vigilància de les platges: el coordinador, el cap d’instal·lació, 6 socorristes aquàtics i un patró amb titulació per moto aquàtica, mentre que en temporada baixa només caldrà que hi hagi 5 persones. Tot i que les condicions inicials del contracte marquen que han d’estar a les platges oferint el servei de deu del matí a set de la tarda, durant aquestes primeres setmanes fan un horari més reduït, d’onze a sis.

Alerta a Catalunya per una onada de calor

Aquest cap de setmana, Catalunya està en alerta per la calor inusual de l’època en la que ens trobem. De fet, les previsions apunten que diumenge els termòmetres arribaran als 40ºC en alguns punts del país. Això són entre 10 i 15 graus més del que seria normal. Aquest pic de calor es preveu que s’allargui fins el dimarts 24 de maig. És per això que Agents Rurals activaran el Pla Alfa a tot Catalunya a partir de demà, ja sigui en nivell 1 o 2. 21 comarques, entre les quals hi trobem el Maresme, tindran activat el nivell 1 del Pla Alfa.

El Pla Alfa és el procediment operatiu que té establert el Cos d’Agents Rurals per definir les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d’incendis forestals desplegats sobre el territori davant les situacions de perill d’incendi que es produeixin.

Això vol dir que s’incrementarà la vigilància prioritària d’incendis forestals i es farà un control de columnes de fum en terrenys forestals i en terrenys no forestals a menys de 500 m de zones forestals.

19 comarques tindran el nivell 2 del Pla Alfa activat. En aquest cas, es farà vigilància exclusiva d’incendis forestals, control de columnes de fum en terrenys forestals i en terrenys no forestals a menys de 500 m de zones forestals.

Des del 15 de març està prohibit fer foc

Des de l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF) Alt Maresme recorden que la prohibició de fer foc al bosc sense autorització va començar el dia 15 de març i es mantindrà fins al 15 d’octubre. Aquesta prohibició, recollida en el Decret 64/1995, vol prevenir els incendis forestals.

La norma regula que en els terrenys forestals, estiguin o no poblats d’espècies arbòries, i en la franja de 500 metres que els envolta no es pot encendre foc, sigui quina en sigui la finalitat:

  • No es poden cremar rostolls, marges i restes d’aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria ni fer focs d’esbarjo.
  • Tampoc es pot fer foc per a activitats relacionades amb l’apicultura.
  • Llençar objectes encesos.
  • Abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser causa de l’inici d’un foc.
  • Llançar coets, globus, focs d’artifici o altres artefactes que continguin foc.
  • La utilització de bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals.

Comparteix el contingut!

Go to Top