Els partits polítics calellencs escalfen motors

2022-06-01T14:24:47+01:0001/06/2022|

Des de fa algunes setmanes, i en forma de degoteig, els partits polítics calellencs van anunciant qui seran els seus respectius caps de llista. De moment, ja en coneixem alguns que estan cridats a ocupar l’alcaldia –n’estic gairebé segur que en serà algun dels de la llista–, com en Josep Grima (JxCat) o en Xavier Ponsdomènech (ERC). També el PSC proposa a la Cindy Rando –actualment regidora al govern–, i els Comuns, que proposen a en Sebastià Tejada –regidor a l’oposició i amb experiència de 8 anys–. Altres partits no ho han formalitzat, però Guillermo Gomis, de Ciudadanos, ja ha manifestat la seva disponibilitat, així com Núria Freixas (CUP) –qui també ha senyalat que ara els representants d’aquest partit es poden presentar a dos mandats–, i ella només en porta un. I, finalment, no ens hauria d’estranyar que l’actual i recentment nomenat alcalde –en substitució de l’anterior alcaldessa–, en Marc Buch ho faci pel seu partit, el PDeCat. De moment, alguns confirmats, altres que es postulen i altres que encara no han dit res de res, i dels que se sap que estant fent “moviments” per presentar llista electoral. Són els casos del PP i VOX, ambdós partits sense representació a l’Ajuntament, però que sense cap mena de dubte intentaran guanyar, com a mínim, un regidor. En el cas del PP, per recuperar-lo, i en el cas de VOX per ser-hi presents per primera vegada. Finalment, tot i que no han dit res de res, hi ha un partit que va intentar fer candidatura en les darreres eleccions municipals però que finalment no ho va aconseguir, els de Podemos…, que igual ho tornen a intentar. A tot això, a Calella no es pot descartar mai que hi hagi alguna sorpresa en forma de partit independent (a l’estil GiC de la Maria Janer de fa alguns anys) o d’algun altre partit minoritari que vulgui intentar obtenir representació (com el CDS, fa uns anys, amb poca fortuna per cert).

El que està clar és que les maquinàries internes dels partits locals ja estan treballant per anar donant forma a les que seran les candidatures municipals. És una feina que es cou a foc lent, però que a Calella pren un especial interès desprès de la renúncia de la carismàtica lideressa del PdCat, que deixa oberta –molt oberta–, la possibilitat de canvi a la cadira de la batllia. No serà fàcil presentar una persona amb un perfil com el de Candini. Per això, de moment, sembla que els que ja han presentat candidatura confien en perfils que ja estan presents al consistori, que tenen una certa experiència municipal –sigui al govern o a la oposició–, que coneixen la realitat del poble i que ja són coneguts per una part de la ciutadania.

Tot plegat em porta a pensar que la campanya electoral serà intensa, molt intensa. Uns per complir amb les expectatives d’assolir l’alcaldia, altres per millorar els seus resultats i alguns per tornar a ser presents a l’Ajuntament. Per tant, se’ns presenta una campanya farcida de propostes per millorar la ciutat, però també per marcar un perfil propi, que els diferenciï dels altres. Els caps de llista hauran de filar prim en les seves actuacions per no fer cap “pífia” que els perjudiqui i els caps “pensants” dels partits hauran de confeccionar uns programes electorals que siguin atractius pels votants i que, per damunt de tot, recuperin la imatge de Calella com a ciutat amb futur, com un lloc per viure-hi bé i que generi il·lusió. No els faltarà feina!!

I pel que fa als veïns i veïnes, caldrà que fem seguiment d’aquests programes i dels diferents missatges que els líders de cada partit oferiran.

Finalment, tot i que unes eleccions municipals estan molt focalitzades en les qüestions pròpies del municipi, continuarà havent-hi el rerefons del debat de blocs, per una banda el bloc nacionalista/independentista i per l’altre, el bloc espanyolista/unionista. Segurament també hi haurà missatges en aquesta direcció. I a banda dels resultats de cada partit, sempre hi haurà la curiositat per saber quin des dos blocs manté l’hegemonia a la població de Calella: som un poble amb més persones que defensen la independència o hi ha més persones que tiren cap a la banda unionista? Serà bo observar quin dels dos aconsegueix guanyar.

Els partits polítics de Calella escalfen motors per enfocar una propera campanya electoral per les eleccions municipals del maig de 2023 que serà, sense cap mena de dubte, una de les més interessants dels darrers anys. I molts estarem atents per veure què passa i com acaba. Venen, per tant, mesos, setmanes i dies intensos!

Comparteix el contingut!

Go to Top