Llistes municipals: els segons i tercers…

2022-06-15T15:45:27+01:0015/06/2022|

Segurament, la capçalera d’aquest escrit us despisti una mica, però ho entendreu quan digui que estic parlant de les persones que ocupen el segon i el tercer lloc de les llistes electorals a les municipals. Perquè sempre es parla del “cap de llista”, ja que és la persona que, en cas d’obtenir els vots del ple adients, podrà ocupar l’alcaldia de la ciutat. Però, com molt bé ja sabem, la llista està formada per fins a 17 persones (més alguns reserves). I, sovint, molt sovint,  els que ocupen aquests llocs principals són tant importants com el que ocupa el lloc número ú.

Al capdavall, el govern es forma amb els homes i dones que acompanyen a l’alcalde. I s’ocupen de gestionar parts importants dels serveis que ofereix l’ajuntament: hisenda i impostos, seguretat ciutadana, neteja, etc… Per tant, sembla evident que han de ser persones qualificades, amb un cert nivell de lideratge, amb iniciativa, amb capacitat per prendre decisions no sempre fàcils, amb visió global però sabent actuar concretament…, persones properes a l’alcaldia i que el recolzin, que l’ajudin a desenvolupar la seva tasca amb eficàcia i eficiència.

I en aquest sentit, no entenc com, en algunes ocasions, aquests llocs són ocupats per “persones del partit”, és a dir, per persones que primer són fidels al partit, que segueixen les seves directrius, independentment de la ciutat on estiguin o la responsabilitat que desenvolupin. Són persones que tendeixen a actuar amb criteri ideològic del partit on militen. Són persones que veuen la política com a un “joc” d’interessos que segueix unes dinàmiques que poc tenen a veure amb donar resposta a les necessitats reals de la ciutadania. Més aviat tenen a veure amb el poder i les influències.

No estic dient que això hagi passat o passi a Calella. Tot i que, si repassem la història de les llistes electorals que s’hi ha presentat, en algun cas, tinc dubtes que no es van seguir aquests criteris “de partit”. Però no tinc la intenció de fer-ne sang d’aquest tema del passat.

El missatge és més aviat de cridar l’atenció als diferents partits que es presentaran l’any vinent: a l’hora de fer llistes, demano que es formin amb persones preparades, formades, amb capacitat de gestió i de lideratge, amb persones que entenguin que estan en política municipal per servir i no per servir-se, persones que entenguin que cal treballar per l’interès general i el bé comú…, i no per donar resposta a interessos del partit que els aixopluga per poder arribar a l’ajuntament. I sobretot, allunyar tant com sigui possible a aquells oportunistes que veuen en la política municipal un graó per arribar a ocupar en el futur llocs més “interessants” o “importants”…, com ara el Parlament de Catalunya o el Congreso de los Diputados. En fi, la petició és clara, persones de la ciutat, que coneguin bé Calella, la seva història, les seves tradicions, els veïns i veïnes i, sobretot, que la vegin amb bons ulls, com un lloc on s’hi pot viure bé…, sempre i quan es facin accions que tendeixin al benestar de la comunitat. Homes i dones preparats n’hi ha a Calella, ara cal animar-los a formar com a segons, tercers o quarts d’unes llistes que estaran encapçalades per homes i dones amb ganes de fer el millor per la ciutat.

Per això, els segons i els tercers (i els quarts i tots els de la llista) han d’ocupar aquests llocs per mèrits i no per “ser del partit”.

A partir de la tardor i de l’hivern, segurament, n’anirem coneixent els noms. A veure quines sorpreses ens esperen!!

Comparteix el contingut!

Go to Top