Tornen a augmentar els positius de COVID-19 a Calella

  • Els tests d'antígens són la prova de detecció més utilitzada entre la ciutadania
  • Només en l’última setmana s’han detectat més de 30 positius, amb dades distorsionades perquè no es comptabilitzen tots els casos. Dues noves variants s’estan obrint pas provocant reinfeccions.

2022-06-20T09:49:41+01:0020/06/2022|

Malgrat les restriccions sanitàries han acabat, la COVID-19 segueix entre nosaltres i els casos tornen a pujar. En l’última setmana s’han detectat més de 30 positius de coronavirus a Calella, mentre que en les dues darreres setmanes la xifra s’eleva a la cinquantena.

L’índex de risc també està augmentant i ja se situa en els 480,95 punts, mentre que la taxa de reproducció de l’epidèmia mostra que els casos s’estan multiplicant ràpidament: una taxa de 1,87 com la que té Calella actualment indica que cada 10 persones contagien 18,7 més, pràcticament el doble.

Aquestes dades, però, no són una fotografia tan exacta com ho era fa uns mesos, ja que el Departament de Salut no comptabilitza tots els casos. Hores d’ara, només les persones que tenen símptomes truquen al CAP per comunicar que són positius i rebre la baixa, mentre que les que es troben bé no han de fer quarantena malgrat estiguin contagiades. Això vol dir que hi ha persones que, malgrat són positives, fan la seva rutina habitual, propagant la COVID-19, un fet que permet l’actual protocol del Ministeri de Sanitat.

L’Hospital de Calella només fa públiques les dades de pacients covid ingressats un cop a la setmana. Dimecres passat hi havia 13 pacients ingressats, amb constants entrades i sortides de persones que pateixen complicacions però que reben l’alta en superar-les.

Si estem davant la setena onada de la COVID-19, el temps ho dirà. El que ja se sap és que hi ha dues noves variants d’òmicron que s’estan obrint pas. Se les coneix com BA.4 i BA.5, es van detectar per primer cop a Sudàfrica però s’han anat estenent per diversos països europeus. A Portugal ja suposen la major part de contagis i el Centre Europeu pel Control i la Prevenció de Malalties (ECDC) assenyala que es convertiran en dominants a tota la Unió Europea en un període curt de temps, el que provocarà un augment de casos.

La característica que més preocupa d’aquestes dues variants és que suposen un canvi antigènic davant de l’òmicron original que provocarà, segons el cap de servei de malalties infeccioses de l’hospital Can Ruti, moltes reinfeccions. El problema és que els anticossos generats per l’òmicron no poden neutralitzar les variants BA.4 i BA.5. Això ha posat en alerta les autoritats sanitàries europees, que alerten que l’increment de casos també pot generar un repunt d’hospitalitzacions, admissions a l’UCI i morts.

Comparteix el contingut!

Go to Top