El govern espanyol i la Generalitat rebaixaran el preu dels bitllets de Rodalies

  • El descompte serà d'un 50% durant quatre mesos

  • És una de les mesures del pla anticrisi del govern espanyol

Els bitllets de tren seran més econòmics de forma temporal

2022-06-26T19:57:07+01:0026/06/2022|

El govern espanyol rebaixarà els bitllets de transport públic en un 30%. Entre ells hi ha un dels mitjans més utilitzats, el tren. L’Estat transferirà els fons a les comunitats i als ajuntaments perquè puguin fer aquest descompte, una mesura inclosa en el pla anticrisi per pal·liar l’augment de preus i fer front a la inflació.

La Generalitat ha sortit al pas afirmant que afegiran un altre 20% per aconseguir que els bitllets surtin a meitat de preu. Tot i així, el conseller de Territori, Jordi Puigneró, ha criticat que no se’ls hagi informat abans de la decisió, que afecta els pressupostos, i considera que és “populista” i “electoralista”.

Es preveu que aquesta rebaixa entri en vigor al setembre, pel que, després de l’estiu, anar de Calella a Barcelona hauria de sortir un 50% més econòmic. Pel moment, només es preveu que tingui aquest preu fins a finals d’any, és a dir, durant quatre mesos.

El transport públic està participat per l’Estat, la Generalitat i els ajuntaments. El govern català estima que la despesa serà de 35 milions d’euros, dels quals n’assumiran 22, i la resta s’haurà de repartir entre els ajuntaments i els organismes que gestionen el transport metropolità, com Transports Metropolitants de Barcelona (TMB) o l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM).

El descompte en els títols es veurà reflectit a Rodalies, els trens de mitja distància i Avant, però només en els d’anada, no si es compra de forma conjunta l’anada i la tornada. En canvi, no hi haurà rebaixa a l’AVE.

Rebaixa de l’IVA de la llum

Una altra mesura anunciada dins del pla anticrisi del govern espanyol és la reducció de l’IVA de la llum, del 10% al 5%. El preu de l’electricitat ha anat batent rècords durant tot l’any, de fet, ja es va rebaixar l’IVA del 21% al 10%, però ha continuat a l’alça.

També es limita el preu màxim de la bombona de butà als 19,55 euros i es manté el descompte de 20 cèntims per litre a la gasolina.

Ajuda de 200 euros

Les famílies que tinguin ingressos inferiors a 14 mil euros l’any podran demanar una ajuda de 200 euros, destinada a treballadors, autònoms i aturats. El procés per sol·licitar-la s’obrirà al mes de juliol i serà un pagament únic.

També augmentaran un 15% les pensions de jubilació i invalidesa, uns 60 euros mensuals, també fins a finals d’any. Aquest 15% d’increment també es reflectirà en l’ingrés mínim vital.

Amb totes aquestes mesures, el govern espanyol vol reduir la inflació en tres punts i mig. Es preveu que el pla anticrisi tingui un impacte de 9 mil milions d’euros en els pressupostos.

Comparteix el contingut!

Go to Top