Fumar a les platges de Calella pot suposar fins a 500 euros de multa

  • Calella se suma a les més de 500 platges sense fum que hi ha arreu de l’Estat

  • També entra en vigor la prohibició de la pesca esportiva a la platja de les Roques

  • La prohibició de fumar reduirà la quantitat de burilles a la sorra
2022-07-06T09:39:13+01:0006/07/2022|

Encendre’s la cigarreta des de la tovallola a la platja pot suposar una multa que va dels 100 als 500 euros per considerar-se una infracció lleu. L’Ajuntament no ha detallat si posarà a la Policia Local o a agents cívics passejant per la sorra per vigilar que es compleixi la normativa, tot i que normalment aquest tipus de canvis tenen un temps de marge amb campanyes informatives abans que s’apliquin les sancions.

Serà a partir del 15 de juliol quan les platges de Calella seran un espai lliure de fum. Per aplicar aquest canvi, s’ha hagut de modificar l’Ordenança municipal de convivència i via pública i ha hagut de passar tots els tràmits administratius sense que s’hagin presentat al·legacions.

Les úniques zones de la platja on es podrà consumir el tabac és a l’exterior de les guinguetes, que seran àrees habilitades. Tot i així, des que es va anunciar la mesura els fumadors han demanat a través de les xarxes socials algun tram de platja on puguin fumar, igual que s’ha establert una zona per gossos.

Encara en ple debat sobre la platja per gossos i la seva ubicació, els fumadors demanen que també s’habiliti un tram on puguin prendre el sol i fumar una cigarreta.

A les diferents guinguetes s’han penjat cartells que informen de la prohibició al·legant que aquesta mesura contribueix a reduir les malalties i contamina menys en tant que no es llençaran les burilles. Fa anys que les administracions intenten conscienciar als banyistes perquè no deixin les burilles a la sorra, ja que triguen milers d’anys en descompondre’s, pel que la Diputació de Barcelona reparteix uns cendrers especials en forma de con pels usuaris de la platja.

Cartells informatius de la prohibició de fumar a les guinguetes

Cada vegada són més els municipis que prohibeixen fumar a les platges. Aquest mateix any, Pineda de Mar també ha habilitat un tram lliure de fum a Poblenou. A Catalunya, Barcelona, Badalona, El Masnou o Lloret de Mar ja han pres aquesta mesura, però n’hi ha molts més també a nivell estatal. Hi ha més de 500 platges sense fum a la costa espanyola.

Prohibida també la pesca a la platja de les Roques

Un altre dels canvis en l’ordenança és la prohibició de la pesca recreativa amb canya o subaquàtica amb arpons a la platja de les Roques, una mesura que es va prendre l’any passat però que no s’ha vist reflectida a la normativa fins ara. L’objectiu que va al·legar l’Ajuntament per prendre aquesta decisió era protegir el corb marí: a la Roca Grossa hi viu una colònia de 200 ocells d’aquesta espècie, de plomatge negre o molt fosc, que són pescadors. La pesca és una amenaça pels corbs marins perquè s’empassen els hams que queden a la platja.

Aquesta mesura no va agradar gens als pescadors, que demanaven una bona regulació per evitar prohibir i lamentaven que l’Ajuntament no havia intentat trobar una solució amb ells. Però en no haver modificat l’ordenança fins ara, les multes que s’hagin pogut posar als pescadors queden en paper mullat en tant que no hi havia un règim sancionador.

Comparteix el contingut!

Go to Top