Hospital de Calella, una mica d’història

2022-07-08T18:39:40+01:0008/07/2022|

Buscant fotos i documentació sobre l’Hospital de Calella per a una col·laboració, he trobat un text de la seva història i us en vull fer un resum… El Camí de Santiago és un punt d’atracció cultural i espiritual des de l’Edat Mitjana… El principat de Catalunya marcava una d’aquestes rutes i amb aquest motiu sorgeixen albergs, parades i hospitals per acollir cristians que fan la Via de l’Apòstol… Els Síndics i Obrers de la Parròquia i la Universitat (ajuntament) de Calella, l’any 1547, adquireixen, al peu de la muntanya del Roser, un terreny conegut per Hort dels Tarongers, on s’hi va construir un senzill edifici de planta, amb dues sales independents, una per donar acolliment caritatiu (només 24 hores) als peregrins i l’altra per allotjar malalts… Adossada a l’edifici s’hi va construir una Capella sota l’advocació de l’Apòstol, igual que les moltes que trobem al llarg d’aquesta ruta… L’humil hospital viu d’almoines de la població i està a càrrec dels Hospitalaris que fan d’hostalers, infermers i enterradors… A finals del segle XVII, van arribar a Calella els Germans Caputxins i relleven als Hospitalaris… L’any 1861, les Germanes Carmelites de la Caritat s’instal·len a la Vila i es dediquen a l’ensenyament… L’any 1866, aquest mateix ordre pren sota la seva responsabilitat els serveis hospitalaris de Calella… Aquesta és, en síntesi, la vella història de l’Hospital de Calella i que es rememorava la vigília de Sant Jaume en què els nens de Calella, amb els seus “fanalets” de pelegrí, rendien visita a l’altar de l’Apòstol…

A la dècada dels anys 40 es projecten obres d’ampliació i millora i s’inauguren les seccions de Clínica i Maternitat…

El 1970 s’inicia un projecte per una futura ampliació de semisoterrani i quatre plantes… L’any 1975, es va inaugurar la planta de consultoris i, el 1979, el ple de l’Ajuntament aprova un pressupost extraordinari per l’execució d’un Grup Quirúrgic, amb laboratori, raig X i diverses instal·lacions per vigilància intensiva… El mateix 1979 es crea el Servei d’Urgències de l’Hospital de Sant Jaume que ofereix atenció immediata i una major seguretat de assistència a Calella i rodalies…

Aquesta informació, recollida amb documentació de l’any 1979, pot ser una altra de les “Petites Històries” que fan més autèntica i coneguda la realitat de la nostra ciutat…

Una de les fotos és una reproducció d’una revista municipal de l’any 1948 i l’altra pertany al fons documental de l’Anna Barangó…

Colo, 20-Agost-2020

Comparteix el contingut!

Go to Top