Records de Can Salom

2022-07-15T09:00:43+01:0015/07/2022|

Amb motiu d’atorgar el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual a la Sala Mozart una placa commemorativa com a Sala Centenària de Cinema més antiga de Catalunya, aprofito per fer un comentari sobre una part de la llarga història d’aquesta sala de cinema… Més o menys anys 60…

… El cinema Sala Mozart “Can Salom” antiga Sala “La Constància”, des de 1904/1905 és la única supervivent, que en col·laboració amb l’Ajuntament de Calella, encara fa puntuals projeccions de cinema, teatre i diversos actes culturals… Anar a Can Salom era el pas següent del cinema dels Pares de Família… Aquesta sala té la particularitat d’haver estat, pràcticament, el primer espai on s’hi podien experimentar les primeres trobades unitàries d’adolescents… Recordem que després de la guerra civil l’educació separava nens i nenes, nois i noies, d’estudiar plegats, llavors es feia més difícil la relació d’ambdós sexes, per aquest motiu l’assistència al cinema era una de les primeres passes d’aquest aprenentatge emocional, sense una vigilància massa estricte… Els més petits i també els més eixelebrats es situaven al pis de dalt, sobre tot a les files dels costats per picar de peus (quan arribaven els “bons”) i deixar caure cloves de cacauets, xufles, xiclets i altres municions que havien pogut comprat al “cacauero” de l’entrada i que utilitzaven per empipar als que havien escollit el pati de butaques per veure les pel·lícules…

Si les primeres temporades, el jovent de 13 i 14 anys ocupava les primeres rengleres de butaques, en anar-se fent més grans endarrerien les seves posicions fins arribar a les últimes files… Més d’una parella d’adolescents hi van fer les primeres “manetes”, van estrenar el seu vocabulari amorós, van gaudir de les primeres carícies, i assaborir, d’esquitllada, els primers petons… Aquestes darreres files eren testimonis de moltes històries d’amors i desamors de joventut….

Bé, fins aquí les quatre ratlles de records cinematogràfics de l’adolescència… Als 18 anys ja ens deixaven entrar a “L’Àncora” i al “Mascop”, els cinemes de la gent “gran”…

Colo, dimarts 27-octubre-2020

Comparteix el contingut!

Go to Top